Život

"Vratila sam se, živote": Dijagnoza metastatskog karcinoma dojke ne znači kraj života

"Vratila sam se, živote": Dijagnoza metastatskog karcinoma dojke ne znači kraj života
Foto: https://vratilasamsezivote.ba/ | "Vratila sam se, živote": Dijagnoza metastatskog karcinoma dojke ne znači kraj života

Organizacija "Think pink - zajedno smo jedno" prvi put u Bosni i Hercegovini pokrenula je sveobuhvatnu kampanju o metastatskom karcinomu dojke, pod sloganom "Vratila sam se, živote".

Kako je za "Nezavisne" kazala Nela Hasić, direktorica Organizacije "Think pink", ovo je prvi put da se na ovaj način govori o najtežoj dijagnozi koju ljekar može saopštiti pacijentu.

"Želimo da informišemo žene o ovoj bolesti, ali najvažnije od svega, želimo da ih ohrabrimo da ova dijagnoza ne znači kraj života", kazala je Hasićeva.

Ovom kampanjom žele da umanje strah kod žena oboljelih od karcinoma dojke širom BiH kada je u pitanju pristup zdravstvenim ustanovama.

"Neophodno je obezbijediti jednakost i ravnopravnost u pružanju tretmana i terapija, a veoma je važno kontinuirano osnaživati žene koje prolaze kroz bolest, ali i članove njihove porodice", kazala je Hasićeva. 

Kako dodaju, ovdje se neće zaustaviti, te se nadaju da će ova kampanja biti  podsticaj za poboljšanje uslova za liječenje žena sa ovom vrstom karcinoma.

Medijska kampanja trajaće mjesec dana, a kako kaže Hasićeva, oni su odabrali možda za to neobičan način promovisanja, i to kroz obradu kultne pjesme "Vratio sam se, živote", čiji je izvođač Kemal Monteno, koju su izveli bh. umjetnici.

"Oni su toj pjesmi dali novi život i novo značenje uz spot u kojem su učestvovale žene koje su se kroz život susrele i borile sa karcinomom dojke", istakla je Hasićeva.

"Ljubav, saosjećanje i želja da ovim minutama dotaknemo srca mnogih ljudi bili su vodilja sjajnoj ekipi muzičara okupljenih oko producenta Dine Šukala. Džejla Ramović, Marija Šestić, Magdalena Bogić, Nermin Puškar, Berin Buturović i Josip Palameta svojom će izvedbom dotaknuti srca mnogih. Ovom pjesmom poručujemo vam da niste same ma gdje da se nalazite i da nada za život postoji", stoji u opisu videa "Think pink // Vratio sam se, živote".

Video, koji potpisuju Marko Jovančić i Lejla Durmo, prati svakodnevne male lične pobjede žene oboljele od metastatskog karcinoma, ali i ukazuje na činjenicu koliko je važna podrška društva kojim je okružena. Protagonistkinje videa okupljene u "Think pink" mrežu dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Danijela Vojčić

Svi treba da slavimo život

Foto: https://vratilasamsezivote.ba/
Foto: https://vratilasamsezivote.ba/

Kroz život sam imala 100 želja, a od prije 11 godina samo jednu, a to je da živim i da gledam djecu kako odrastaju, kazala je Danijela Vojčić, učesnica u kampanji "Vratila sam se, živote".

Iako Danijela ima 45 godina, kako ona kaže, zapravo ima 11. I to 11 godina života gdje je shvatila kako čovjek može da se promijeni. Njena životna borba je došla iznenada, sasvim slučajno, kada su joj ljekari otkrili metastatski karcinom dojke.

"Mislila sam da se meni ništa ne može desiti, mislila sam da sam najzdravija osoba na svijetu", kazala je Danijela.

Poslije otkrića karcinoma i operacije dovedena je u situaciju gdje je imala ispred sebe dva izbora, ili da se bori ili da odustane, a kako ističe, zbog sebe i svoje djece nije mogla da odustane.

"Bilo je momenata kada nisam mogla da nastavim, kada više nisam mogla da podnesem bol, ali u tim momentima sam shvatila da se treba boriti, da ne treba odustajati", dodala je Danijela.

Prema njenim riječima, kada je krenula u svoju borbu, imala je punu podršku porodice, s tim da, koliko god je porodica važna, ipak sebe moramo staviti na prvo mjesto.

"Čitav život je borba, a žene koje su došle u situaciju da se bore sa karcinomima su najveći borci. Svi treba da slavimo život, a pogotovo sve žene koje su operisane", zaključila je Danijela.

 

Đemila Malkoč

Bez obzira na to šta vam se dešava, uvijek ima svjetlo na kraju tunela

Foto: https://vratilasamsezivote.ba/
Foto: https://vratilasamsezivote.ba/

Moja priča počinje sa 29 godina kada sam slučajno napipala kvržicu, što je za mene bio ogroman šok, kazala je Đemila Malkoč.

"Otišla sam na mamografiju, a nakon lošeg nalaza sam operisana, a poslije operacije uslijedila je i hemoterapija, kao i radioterapija", prisjeća se Đemila.

Doktorica koja ju je primila u Sarajevu dala joj je dodatnu snagu kada joj je rekla da će borba biti velika, ali da se treba boriti.

"Nakon završetka terapije u maju, već u septembru sam ponovo završila u bolnici usljed metastaze karcinoma na mozak. Nakon čega sam ponovo operisana, te je ponovo uslijedila još jedna runda terapija", istakla je Đemila.

Kako kaže, ni ljekari nisu znali kakav će ishod operacije biti dok se nije probudila. 

"Moj je oporavak poslije operacije, uz sve terapije, trajao godinu dana,  nakon čega sam nastavila redovno ići na kontrole", kazala je Đemila. No, nažalost, nakon 15 godina, primijećene su promjene na lijevoj dojci, te nakon nalaza, koji opet nisu bili dobri, operisana je.

Nakon svih godina borbe i terapija, sada je dobro, i ovo ostavlja iza sebe, jer, kako sama kaže, ono što je bilo ružno treba bacati iza leđa, ne osvrćući se.

"Treba se boriti cijeli život i ne treba nikad odustajati. Bez obzira na to šta vam se dešava, uvijek ima svjetlo na kraju tunela", kaže Đemila.

 

Mileva Zulić

Bez obzira na sve što sam prošla, ja sam ipak sretna žena

Foto: https://vratilasamsezivote.ba/
Foto: https://vratilasamsezivote.ba/

Preživjela sam jer nisam dala da bolest bude jača od mene, kazala je Mileva Zulić.

Njena priča, kako ona ističe, ne razlikuje se mnogo od priča miliona drugih žena, iako je svaka priča za sebe drugačija i o svakoj od njih bi se mogao snimiti film.

"Sa 45 godina mi utvrđen karcinom na jednoj dojci, a sa 48 godina na drugoj. Prognoze da ću preživjeti su bile 50 odsto, ali ja nisam mogla da dopustim da bolest nadvlada", kazala je Mileva.

Prema njenim riječima, borba je bila teška, zračenje i sve vrijeme provedeno u bolnici bili su naporni, a možda najteže od svega joj je palo što je u vrijeme terapija bila odvojena od svoje porodice.

"Bolest me promijenila, ali me učinila i boljim čovjekom, a i pružila mi je priliku da kroz svoj primjer pomognem drugim ženama", rekla je Mileva.

Naučila je da svoj život živi između dvije kontrole i da se raduje svakom novom danu. 

"Najteže mi je palo što mi je desna ruka, koju sam svakodnevno koristila, a pogotovo u svom kreativnom radu, gotovo potpuno otkazala, ali i za to sam našla rješenje, tako da sam nastavila šiti unatoč svemu", kazala je Mileva.

U najtežim trenucima, porodica je bila njena desna ruka i bez obzira na sve, ona se smatra sretnom ženom.

 

Amila Kašibović

Opcija predaje ne postoji

Foto: https://vratilasamsezivote.ba/
Foto: https://vratilasamsezivote.ba/

Kada sam saznala za proširenu dijagnozu karcinoma dojke sa metastazama, prva pomisao mi je bila: "E, da vidimo šta ćeš sad", riječi su ovo Amile Kašibović, jedne od učesnica kampanje "Vratila sam se, živote".

Kako je navela, prvu dijagnozu karcinoma dojke dobila je u novembru 2016. godine, a krajem 2020. godine napipala je kvržicu i promjenu na lijevoj dojci.

"Pitanje koje sam imala u glavi tada bilo je: 'Je l' se ovo neko šali sa mnom'", kazala je Amila, dodajući da je znala tačno šta je čeka.

"Znam jer sam prošla taj užas, znam šta to znači, znam kakve su to promjene i zato sam znala da je ista situacija i da je karcinom maligni", rekla je Amila.

Kako ističe, pitanjem koje je uputila samoj sebi: "E da vidimo šta ćeš sad", sebi je dala podstrek.

"Dijagnoza mi je bila ista kao i prvi put, samo ovaj put je bila proširena. Invazivni lobularni karcinom, hormonski ovisan, sa metastazama na kostima", navodi Amila.

Tokom cijelog procesa liječenja, od kada joj je saopštena dijagnoza još 2016. godine, ova hrabra žena ističe da ni u jednom momentu nije pomislila da bi mogla da izgubi bitku za život.

"Jednostavno je to bio strah od nečeg nepoznatog, a ne strah od smrti. Ako se dobro osjećam i ako smatram da mogu to da iznesem, ne vidim razlog tašto bih se bojala toga", kaže Amila, ističući da je njen način razmišljanja bio dobitna kombinacija.

"Želim poručiti ženama koje se, nažalost, bore sa ovom dijagnozom, da pokušaju u sebi da nađu borbeni dio ličnosti. Moja poruka ženama je da idu na preglede redovno", poručila je Amila, dodajući da je karcinom, ako se otkrije na vrijeme, izlječiva bolest.

"Moja poruka ženama koje su u toku terapije je da opcija predaje ne postoji. Mi žene nismo slabiji pol, mi smo jači pol. Ja se izvinjavam svim muškarcima, ali ono što jedna žena može da iznese nijedan muškarac ne može", navela je Amila.

Borba sa karcinomom ju je promijenila, te kako kaže, ona više nije ista Amila.

"Kad se nasmijete smrti u lice i izađete kao pobjednik, nekako dosta ozbiljnije shvaćate svoju svrhu života. Kad sada pogledam onu Amilu, vidim koliko je ona bila nesretna", istakla je ona, dodajući da se ranije brinula za sitnice i glupe stvari koje su joj danas smiješne.

"Ja se danas samo brinem kako da iskoristim svaku sekundu današnjeg dana", zaključila je Amila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije