Život

Za jedan vijek udvostručen broj pravoslavaca

Za jedan vijek udvostručen broj pravoslavaca
Foto: Ilustracija | Za jedan vijek udvostručen broj pravoslavaca

Za jedan vijek se udvostručio broj pravoslavaca u svijetu, ali u odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vjernika je ipak sve manje, pokazalo je istraživanje američkog instituta "Pju".

Globalna zajednica pravoslavnih vjernika se u posljednjih stotinjak godina (od 1910. godine) po broju pripadnika više nego udvostručila, navodi se u istraživanju pod nazivom "Pravoslavlje u 21. vijeku", koje prenosi beogradska "Politika".

Ovaj američki institut tvrdi da pravoslavnih vjernika ima gotovo 260 miliona, najviše u centralnoj i istočnoj Evropi, a zatim u Africi, i to u Etiopiji, Eritreji i Keniji.

Što se tiče Srbije, prije osam godina je bilo 6,94 miliona pravoslavaca, dok ih je 1910. godine bilo 2,78 miliona.

Od svih većinski pravoslavnih zemalja, u Srbiji je najmanji broj pravoslavaca /njih 39 odsto/, koji smatraju da papa Franjo nastoji da unaprijedi odnose između katolika i pravoslavaca, dok u Bugarskoj sa time se slaže 84 odsto pravoslavaca.

Papa Franjo je najslabiji utisak ostavio među Srbima pravoslavcima /24 odsto/, navodi se u istraživanju instituta "Pju".

U ukupnom stanovništvu svijeta, pravoslavaca je danas četiri odsto, dok su prije stotinjak godina činili sedam odsto globalne populacije.

Istraživači primjećuju da u potrazi za političkim i religioznim osloncem evropski pravoslavci "pogled upiru ka Rusiji".

Pred Prvi svjetski rat u Evropi je živjelo oko 113 miliona pravoslavaca, a van ovog kontinenta samo 11 miliona.

Sto godina kasnije, na tlu centralne, istočne i jugoistočne Evrope, pravoslavaca je nešto više od 196 miliona, od čega u Rusiji 101 milion.

U svijetu se, ipak, u odnosu na ukupan broj hrišćana, bilježi smanjenje pravoslavaca, koji čine svega 12 odsto svih hrišćana, dok su 1910. godine oni činili petinu.

Razlozi su u drugačijem demografskom i misionarskom širenju protestantizma, katoličanstva i drugih religija.

Prije atentata na austrogarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, sve tri vodeće hrišćanske crkve su imale glavno uporište u Evropi, a nakon 1918. godine samo je pravoslavna crkva tu i ostala najtemeljnije učvršćena.

Danas gotovo četiri od pet pravoslavaca živi u Evropi /77 odsto/, a od toga samo jedan odsto na zapadu Evrope, dok 24 odsto svih katolika i 12 odsto svih protestanata živi u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije