Život

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima
Foto: Pexels | Zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvijek te koje će se prije požaliti da im je hladno. Naučnici su konačno riješili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S tačke gledišta evolucije, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini", rekao je doktor Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom kutku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole sijenku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze bebe.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije