Život

Zašto spavanje odojčadi zavisi od osjećanja roditelja

Zašto spavanje odojčadi zavisi od osjećanja roditelja
Foto: freepik.com | Zašto spavanje odojčadi zavisi od osjećanja roditelja

Iako je nekoliko studija povezivalo depresiju majke sa problemima sa spavanjem, sa smanjenjem stope depresije nakon što su medicinske sestre pomagale majkama da poboljšaju san odojčadi, samo je manje pažnje posvećeno efektima problema sa spavanjem beba na njihove očeve.

Da li vaša djeca imaju poteškoća da zaspu? Bude se više puta tokom noći? Ovi problemi sa spavanjem pogađaju 20 do 30 procenata male djece, a mnoga istraživanja su pokazala da problemi sa spavanjem imaju uticaj na njihove roditelje.

Iako je nekoliko studija povezalo depresiju majke sa problemima sa spavanjem, sa smanjenjem stope depresije nakon što su medicinske sestre pomagale majkama da poboljšaju san odojčadi, sad je posvećena pažnja i efektima problema sa spavanjem beba na njihove očeve.

Proučavajući podatke, istraživačka grupa je željela da analizira veze između njihovih misli o problemima spavanja, kvaliteta spavanja roditelja, roditeljske depresije i umora u kontekstu problema sa spavanjem kod beba. Nakon posredovanja za probleme sa spavanjem odojčadi, otkrili su da je depresija majke povezana sa njihovim umorom, kvalitetom sna i stavovima o spavanju novorođenčadi.

Očeva depresija je bila povezana sa njihovim umorom, kvalitetom sna i razmišljanjima o spavanju novorođenčadi, kao što je postavljanje granica oko spavanja novorođenčadi. Umor i kvalitet sna se često smatraju simptomima depresije majke.

Ova otkrića su ključna zbog činjenice da se depresija očeva ređe analizira i da su roditeljske misli o snu bebe u velikoj mjeri propuštene. Odsustvo podrške i roditeljske misli i poteškoće sa spavanjem beba mogu dovesti do sumnje u sposobnost da se brinu o svojoj djeci. Uprkos tome, otkriveno je, prije intervencije, da polovina majki i jedna trećina očeva ima ozbiljnije simptome depresije. Nakon intervencije zabilježen je značajan pad na 18 odsto majki i 15 odsto očeva, piše Daily Choices.

Takođe, otkriveno je da je oko 30 procenata majki i 19 procenata očeva prijavilo rezultate depresije koji su pokazali klinički relevantnu depresiju. Nakon intervencije, ovi rezultati su pali na devet procenata (majke) i osam procenata (očevi), a ovi nalazi ukazuju na to da su depresivni roditelji direktno povezani sa problemima spavanja kod beba.

Kako roditelji mogu da umanje ili izbjegnu depresiju? Roditeljima je potrebna šansa da podijele svoje stavove i očekivanja o problemima sa spavanjem kod beba, važno je da roditelji koji pokušavaju da se izbore sa problemima spavanja beba prepoznaju njihove potrebe, prenosi Politikin magaazin.

Zdrava odojčad koja su starija od šest mjeseci i koja se dobro hrane tokom dana ne moraju da se bude često noću da bi jela, a za roditelje koji žive zajedno, dobijanje kvalitetnog vremena za spavanje je moguće tako što će se smjenjivati u rješavanju problema sa spavanjem beba, a angažovanje podrške partnera, rođaka i prijatelja je važno kako bi se roditelji dovoljno odmorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije