Život

Za kupovinu stana u Moskvi potrebna potvrda od psihijatra

Za kupovinu stana u Moskvi potrebna potvrda od psihijatra
Foto: N.N. | Zašto vam u Moskvi, da biste kupili stan, treba potvrda od psihijatra

Jednosobni stan Elene Kotove na periferiji Moskve postao je skučen. Njen sin uskoro puni četiri godine. Ona i njen suprug imaju sigurne poslove, ona radi kao ekonomista, a on kao menadžer u građevinskoj kompaniji.

Bilo je vrijeme da se presele. Pronašli su dvosoban stan i kupca za stari.

Dok se približavao dan sklapanja ugovora, ovaj par morao je da obavi još jedan posao. Oboje su morali da od psihologa dobiju potvrdu da su zdravi.

“Oni će željeti procenu našeg psihološkog stanja. Ako sve bude u redu, daće nam dokument”, kaže Elena. Uvjerenje koje doktor mora da potpiše i pečatira služi kao pravna zaštita od prevare.

Ako je kupovina kuće stresna u svim gradovima, Moskovljani, žitelji najveće evropske metropole, suočavaju se sa vrtoglavim spiskom stvari koje mogu da pođu pogrešno. Pravnih nedoumica je najviše. Rusi koji žele da se presele kako bi pronašli novi posao oklijevaju zato što je kupovina nekretnina previše komplikovana.

A zbog veoma slabo razrađenog prava na imovinu i nesređenih odnosa, banke čak i ne pokušavaju da naprave procjenu rizika za tržište vrijedno najmanje 29 milijardi dolara godišnje. To, opet, predstavlja veliku pretnju cijelom bankarskom sistemu.

“Cijena nafte i sankcije nisu jedini razlog što je rast usporen ili ga uopšte nema”, navodi Jevgenij Gontmaker, profesor na Višoj školi ekonomije u Moskvi. “Da bi došlo do rasta, treba da reformišemo sudstvo, državna preduzeća i regulatorne agencije.”

Beskrupulozni agenti za nekretnine koriste se svakojakim taktikama da od Moskovljana otmu novac ili nekretnine.

Agenti se obično dogovore sa vlasnicima nekretnina da oglase nekretnine na prodaju, a zatim podnesu molbu sudu da se kupovina poništi zato što je prodavac bio privremeno neuračunljiv. Kupci gube novac, prodavci zadrže nekretnine, a agenti za prodaju – i sudije koje su često uključene u šemu – zgrću milione rubalja.

Ovakav vid prevare dovoljno je uobičajen da se u 140.000 transakcija godišnje od prodavaca zahtijeva uvjerenje da su psihički zdravi.

Uglavnom se petlja sa zgradama koje su u izgradnji, kada investitori često nude popuste za pretprodaju, a kada uzmu novac proglase bankrot. Prema prošlogodišnjim podacima, trenutno je u toku 34.085 tužbi ovog tipa.

Prema saopštenju ruske policije, u periodu od posljednjih pet godina, jedna grupa agenata za nekretnine ubila je devetoro mušterija i bacila njihova tijela u jezero u šumama izvan Moskve. Uglavnom se radilo o starijim mušterijama koje su željele da prodaju stanove i presele se u mala mjesta severno od Moskve, gdje su nekretnine jeftinije. Nakon što su stanovi prodati, agenti su prebacili sredstva na račun u njihovom vlasništvu, a zatim pozvali klijente u obilazak kuća, udavili ih u jezeru, umotali u plastične vreće, a sve to da bi ih spriječili da se žale policiji što u malim gradovima nema kuća na prodaju.

“Čekao sam desetak minuta, a kada više nije bilo znakova života, otišao sam”, rekao je jedan od agenata Roman Šugajbev u priznanju policiji kada je objasnio kako je ubio klijente.

Državna televizija 2017. godine saopštila je da je banda brokera kidnapovala oko 30 Moskovljana u periodu od osam godina, kontrolisala njihove nekretnine i koristila ih kao robove na jednoj zabačenoj farmi.

Pošto su prodavci često oni koji budu prevareni, ruski sudovi obično presuđuju u njihovu korist ako oni uopšte požive da se požale sudu.

Ako žele da ponište prodaju, najčešće je dovoljno da tvrde da su bili pijani ili privremeno neuračunljivi u trenutku potpisivanja ugovora.

Antonina Parivova, psihološkinja, kaže da se uvjerenje o uračunljivosti zasniva na tome da li osoba razmišlja racionalno ili je pretprela oštećenje mozga. Ispitanici moraju da ispune jednostavne zadatke poput onog da nacrtaju sat koji pokazuje tačno vrijeme. Odgovaraju na logička pitanja, kao na primjer šta je zajedničko za sto i stolicu. (Oba su komadi namještaja.)

Dr Parivova kaže da ukoliko je procjena negativna na dokumentu piše: “Trgovina nekretninama je kontraindikovana.”

(Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije