Život

Zavisna od heroina sa 14 godina

Zavisna od heroina sa 14 godina
Zavisna od heroina sa 14 godina

BEOGRAD - Svaki put kada je Desanka Ilić, socijalna radnica u Savjetovalištu za bolesti zavisnosti u Lazarevcu, pomislila da je vidjela i čula sve i da više ništa neće moći da je iznenadi, pokazalo se da nije u pravu. Tako ju je nedavno šokirao slučaj dvanaestogodišnje djevojčice koja je postala narkomanka jer joj je i majka narkoman. Na sreću, zahvaljujući njenom trudu i pomoći psihijatra iz Dispanzera za neuropsihijatriju Doma zdravlja “Lazarevac”, djevojčica nije ušla u težu zavisnost.

Druga djevojčica, takođe slučaj novijeg datuma, stara samo 14 godina, nije imala sreću da se izvuče od droge. Iako su se, priča Desanka, mnogo angažovali i u Savjetovalištu i u Dispanzeru, djevojčica je postala narkoman jer nije imala podršku u porodici. Sada je u kazneno-popravnom domu.

Ovo su samo neke od priča iz Lazarevca, beogradske opštine sa najvećim brojem novoregistrovanih narkomana. To pokazuje i zvanična statistika, pa je broj novoregistrovanih na 10.000 stanovnika 4,44.

Statistika koju vodi Desanka Ilić kaže da u Lazarevcu ima između 900 i 1.000 narkomana.

- Lazarevac je bogata sredina zahvaljujući rudniku “Kolubara”. Plate su više od srpskog proseka, a kako sam čula, gram heroina može da se nabavi za samo 1.000 dinara. Čudan je mentalitet ljudi, nizak je nivo kulture i svesti, i na moral se sve manje misli... Tu je i odgovor odakle toliko opijatskih zavisnika. Oko deset odsto narkomana zaraženo je i virusom hepatitisa C, što sve dodatno pogoršava celu situaciju. Kad ih pitam odakle im droga, kažu lako se nalazi - priča Desanka Ilić.
 
Statistika Savetovališta pokazuje da 45 odsto zavisnika počne da uzima droge između 10. i 15. godine i tada uzimaju marihuanu i ekstazi. Nakon toga prelaze na opijate, tačnije na heroin.

U Savjetovalište najčešće svraćaju roditelji djece koja su počela da se drogiraju. Požale se da sumnjaju, a Desanka Ilić onda pokušava da ih nauči kako da motivišu dijete da dođe u Savjetovalište ili Dispanzer.

- Zabluda je da narkomani potiču iz nepotpunih porodica. Većina njih je iz uslovno rečeno normalnih porodica. Zavisnici koji se nama obrate troše mesečno u proseku između 1.000 i 10.000 dinara na drogu, neki se i zadužuju - dodaje Ilićeva.

Psihijatar u dispanzeru dr Ljiljana Božović primijećuje da dosta zavisnika ide u privatne ustanove, pokušavajući da izbjegne državne jer ih je sramota da se sazna u sredini u kojoj žive.

Za one koji dođu kod nje ona procjenjuje da li su dovoljno motivisani za liječenje i detoksikaciju uvođenjem blokatora. Ako procijeni da je motivacija slaba i ako ambulantni tretman ne daje rezultate, ona ih upućuje na liječenje u Zavod za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.
 
- Retko sami dođu. Veliki broj njih radi u “Kolubari“, pa ih otkrijemo tokom sistematskih pregleda. Nažalost, procenat izlečenih je samo oko deset odsto. Tipična priča narkomana je da je samo malo probao, uzima malo i može bez toga, ali su mu potrebni neki lekovi da to prevaziđe. Onda ja pokušam da objasnim da mora da uđe u proces lečenja i dobije lekove po protokolu, a ne šta on misli da treba - kaže dr Božović.
 
U njenu ordinaciju skoro niko nije ušao i rekao: “Ja sam narkoman, treba mi pomoć”. Obično dođu iscrpljeni finansijski, ali ih je i tada sramota da se ne sazna u maloj sredini u kojoj žive.
 
Dr Božović upozorava da se granica kada mladi ljudi probaju marihuanu spustila čak do osnovne škole, kao i da marihuana uopšte nije laka droga, već siguran put u teže oblike zavisnosti.
 
Zvanični podaci kažu da u Beogradu živi oko 7.000 narkomana. Ipak, ljekari su oprezniji i kažu da bi taj broj trebalo pomnožiti sa tri da bi se dobilo realno stanje.

Liječe se samo heroinski zavisnici

Narkomanija je karakteristika mlađeg životnog doba. Prije 15 godina prosječna starost registrovanog narkomana bila je 33 godine. U protekloj godini prosječna starost novoregistrovanih je iznosila oko 30 godina. U zavisnosti od životnog doba koriste se i određene droge. Tako su među srednjoškolcima i adolescentima najpopularniji marihuana, ekstazi, alkohol i tablete, a kod starijih zavisnika bez premca je heroin. Na liječenje se gotovo isključivo javljaju heroinski zavisnici.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije