Život

Žena koja je "rodila 10 beba" ipak lagala, nije čak ni bila trudna

Žena koja je "rodila 10 beba" ipak lagala, nije čak ni bila trudna
Foto: Screenshot / Youtube | Žena koja je "rodila 10 beba" ipak lagala, nije čak ni bila trudna

Tvrdnje da je Južnoafrikanka Gosijme Sitol rodila desetorke početkom juna nisu tačne, utvrdila je zvanična istraga.

Ni u jednoj bolnici u provinciji Hauteng ne postoje dokumenti koji potvrđuju rođenje desetorki, saopštila je lokalna vlast.

Gospođa Sitol čak nije bi ni trudna poslednjih meseci, pokazali su rezultati ljekarskih pregleda.

Ova tridesetsedmogodišnjakinja sada se nalazi na stručnom posmatranju na osnovu propisa o mentalnom zdravlju i dobiće svu potrebnu podršku i njegu.

U saopštenju lokalnih vlasti ne otkrivaju se razlozi zašto je žena izmislila priču o rođenju desetorki.

Neobičnu vijest prvo je objavio sajt "Pretorija Njuz", u vlasništvu Indipendent "Onlajn grupe" (IOL) i ovaj medij i dalje ostaje pri prvobitnoj informaciji.

"Pretorija Njuz" je najprije objavio da se Sitol porodila 7. juna u lokalnoj bolnici Stiv Biko, a da osoblje nije bilo pripremljeno.

Ovaj medij optužio je bolnicu i lokalne zdravstvene vlasti da pokušavaju da zataškaju slučaj nebrige.

"Ove optužbe su netačne i neutemeljene i služe da se naruši dobar ugled bolnice i lokalnih vlasti", navodi se u saopštenju nadležnih.

Lokalna vlast najavila je i da će preduzeti pravne korake protiv Pijeta Rapmpedija glavnog i odgovornog urednika sajta "Pretorija Njuz" kao i protiv IOL grupe.

Kako se priča pojavila?

Sitol, koja ima šestogodišnje blizance, i njen partner Teboho Tsotetsi žive su u gradu Tembisi koji pretežno naseljava radnička klasa u provinciji Hauteng nedaleko od Johanesburga.

Kako izvještava "Pretorija Njuz", išli su u istu crkvu kao i Rampedi, gdje su ga u decembru i upoznali.

Rampedi je navodno u maju intervjuisao par, koji mu je saopštio da očekuju osmorke - na fotografiji se čak vidi da je Sithol u poodmakloj trudnoći.

"Pretorija Njuz" je 8. juna o objavio vijest o rođenju deset beba, navodeći Tsotetsija kao izvor.

On je kasnije izjavio da je od partnerke dobijao poruke u kojima mu je to saopštila, rekavši da nije smio u bolnicu zbog pandemijskih mjera.

I Rampedi se oslonio na WhatsApp poruke, ne sačekavši zvaničnu potvrdu iz bolnice prije nego što je objavio priču.

Gradonačelnik je potvrdio priču i tada su drugi mediji, među kojima i "BBC" prenijeli vijest.

Kako je portparol lokalnih vlasti kasnije objasnio, i gradonačelnik je imao samo tvrdnje porodice, a bebe niko još nije bio vidio.

Nagrnule su donacije za par i njihove bebe, koje su dobile nadimak Tembisa 10.

Među donacijama je bilo i 70.000 američkih dolara u lokalnoj valuti od predsjednika izdanja "Independent Onlajn Grupe", Ikbala Survea.

Sumnja u istinitost priče pojavila se zato što "Pretorija njuz" nije objavio naziv bolnice u kojoj su se bebe navodno rodile, a niz bolnica u pokrajini Hauteng negirao je da su imali takav slučaj.

Deset dana od navodnog datuma porođaja, "Independent onlajn" iznio je optužbe protiv bolnice Stiv Biko.

Činilo se da se par posvađao - Tsotetsi je prijavio nestanak Sitol i zatražio obustavu donacija nedjelju dana kasnije, dok je ona njega optužila da pokušava da izvuče finansijsku korist od beba, prenosi "Pretorija njuz".

U međuvremenu, socijalni radnici su uspjeli da uđu u trag gospođi Sitol i ona je prošlog petka primljena u bolnicu radi pregleda, kažu vlasti provincije Hauteng.

U dopisu u koji je "Njuz24" navodno imao uvid, navodi se da se Rampedi nedavno izvinio "Independent Onlajn Grupi" zbog "štete koju je nanio njihovoj reputaciji", rekavši da je trebalo da priđe priči kao da se radi o istraživačkom, a ne o zabavnom tekstu.

(BBC na srpskom)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije