Život

Žena pomodrila zbog pogrešnog lijeka, ljekari mislili da je silovana

Žena pomodrila zbog pogrešnog lijeka, ljekari mislili da je silovana
Foto: Ilustracija | Žena pomodrila zbog pogrešnog lijeka, ljekari mislili da je silovana
N.N.

Poslije dvije godine agonije, otkako su Anđi Kezmić (73) iz Rume u jednoj privatnoj apoteci dali pogrešan lijek, ova žena kaže da do kraja života neće zaboraviti kroz šta je prošla. Uspjela je da se vrati među žive, ali ne i da krivce izvede na sud.

Umejsto "aminofilina" koji je trebalo da pije zbog astme, apotekar joj je izdao "acenokumarol", koji sprečava zgrušavanje krvi u terapiji duboke venske tromboze. Od toga je nesrećna žena postala toliko modra, da je doktorka kod koje je otišla na pregled, pomislila da je silovana.

Sa apotekom gdje se dogodila greška Anđa se jedva nagodila za odštetu, koja joj još nije isplaćena, iako je, kako kaže, to moralo da bude učinjeno do kraja prošle godine! Čak i kada dobije novac, njoj ni to ne može biti utjeha kada zna da je apotekar koji joj je dao pogrešan lijek, ponovo vraćen na isti posao.

Anđa je astmatičar i godinama se bori protiv ove bolesti, jedno vrijeme joj je ljekar propisao lijek "aminofilin", koji je upravo za bolesnike ovog tipa. Kćerki je dala svoju zdravstvenu knjižicu i ona je otišla u apoteku da podigne terapiju.

"Apotekar je uzeo knjižicu, ukucao u kompjuter, video šta mama koristi, okrenuo se, sa rafa uzeo lek i dao mi. Donela sam joj i narednih dana mama počinje da ga pije",  prisjeća se Anđina kćerka Snežana Mladenović.

Poslije nekoliko dana Anđa je počela da modri po rukama, nogama i tijelu, da bi modrice postajale sve veće i veće. Tek kada je nesrećna žena ginekološki prokrvavila, riješila je da potraži pomoć ljekara.

"Odem kod moje doktorke, pogledala me, sva u čudu i kaže: "Pa vi ste silovani". Ja joj na to velim, jesam stara ali sam normalna, sećanje me dobro služi. Pošalje me na ultrazvuk, vide sve je u redu i upute me u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici", priča Anđa.

Iako kaže da joj je mučno i samo sjećanje na sve što se dogodilo, prisjeća se da su u bolnici počeli da joj rade analize, pitali je koje lijekove koristi... Tek kada je kćerka donijela kutiju lijeka, umjesto "aminofilina" koji je trebalo da pije, primjećeno je da joj je apotekar dao "acenokumarol", koji sprečava zgrušavanje krvi u terapiji duboke venske tromboze.

"Šta dalje da pričam, u bolnici su mi davali krv, jedva sam se ja izvukla, ne ponovilo se. A najveći šok mi je bio, dok sam ležala u sobi medicinska sestra donosi mi telefon kaže neko me traži. Kad ono neko iz te apoteke od šefova, izvinjavaju mi se, govori kako su otpustili tog apotekara. Tada sam se još više potresla, borim se za život a ti mi pričaš kako si nekome dao otkaz i to je to", kivno naglašava Anđa dodajući da poslije ovoga lijekove podiže samo u državnoj apoteci.

(Novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije