Život

Žena porijeklom iz BiH osvaja Sjeverni pol

Žena porijeklom iz BiH osvaja Sjeverni pol
Foto: NN | Žena porijeklom iz BiH osvaja Sjeverni pol

Djevojka iz Glazgova odabrana je da učestvuje u polarnoj ekspediciji osvajanja Sjevernog pola nepristupačnosti, kojom bi trebalo da bude oboren svjetski rekord.

Naime, Džim Meknil, osnovač "Ice Warrior Projecta", odabrao je Nelu Popović (40), porijeklom iz BiH, da učestvuje u prvoj ekspediciji osvajanja Sjevernog pola nepristupačnosti.

Ovo nije prvi izazov za Nelu, ali je svakako jedan od najbitnijih. Da je žena od akcije svjedoči i to da je u februaru hodala 100 km do Artktičkog kruga, a sve u humanitarne svrhe.

Nela objašnjava da je oduvijek bila zaljubljenik u prirodu.

"Volim situacije u kojima priroda pokaže ko je gazda, a led i snijeg su definitivno najbolji način da iskažete istinsku snagu vašeg karaktera. Oduvijek je bilo nešto izazovno u vezi s hladnoćom i istraživanjem udaljenih predjela. Ali, za mene, dijete odraslo u Sarajevu, učešće u jednoj ovakvoj ekspediciji je bilo potpuno nezamislivo", kaže ona.

"Kada sam vidjela detalje ovog projekta, jednostavno nisam mogla ignorisati taj poziv. Osjećam se počastvovano što sam dio škotskog kontingenta. Možda jesam rođena u Bosni, ali sam takođe nevjerovatno ponosna što sam Škotkinja, jer je Glazgov moj dom sada", kaže Nela.

Pod Sjevernim polom se u svakodnevnom jeziku podrazumijeva najsjevernija tačka Zemlje, a to se obično smatra i kao geografski Sjeverni pol. Međutim, postoje i druge definicije, magnetni Sjeverni pol, geomagnetni Sjeverni pol, kao i pomenuti Sjeverni pol nepristupačnosti. Unutar Sjevernog pola nepristupačnosti nema kopna, nego samo led i voda Sjevernog ledenog okeana, koji je na tom mjestu dubok oko 3.000 metara.

Ova neobična ekspedicija podrazumijeva put dug oko 800 milja (blizu 1.300 km), od sjevernih obala Kanade, a na toj ruti će proći i pored tzv. Sjevernog magnetnog pola.

Članovi ekspedicije će tokom ovog putovanja sakupljati veoma značajne podatke za naučnu zajednicu, što ovaj projekat čini globalno značajnim. Riječ je o suštinskim podacima o stvarnim klimatskim promjenama. Nela, koja skija od četvrte godine, sada počinje s jednim od najozbiljnijih intenzivnih programa obuke. "Znam da će me ova obuka dovesti na samu granicu izdržljivosti, ali ja jedva čekam da stanem na snijeg. Sama činjenica da ćemo prikupljati značajne naučne podatke ovu ekspediciju čini još značajnijom", kaže Nela Popović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije