Život

Žene širom svijeta vrelim fotkama slave dan bez grudnjaka

Žene širom svijeta vrelim fotkama slave dan bez grudnjaka
Foto: pixabay.com/ilustracija | Svjetski dan bez grudnjaka, postoji važan razlog zašto je ovaj dan bitan

Danas se obilježava svjetski dan bez grudnjaka a ovaj dan se obilježava kako bi se podigla svijest o zdravlju, o redovnim pregledima kako bi se rano otkrio rak dojke.

Ovaj dan, koji se obilježava od 2011. nosi bitnu poruku za sve žene, a to je da ukoliko imaju bilo kakvih strahova ili pitanja, naprave pregled na vrijeme. Mnogima je preventivni pregled spasio život.

Potiče se žene da 13. oktobra ostave grudnjake kod kuće, 24 sata uživaju bez njih i objavljuju fotografije podrške, poticaja i pomoći u podizanju svijesti na društvenim mrežama pod hashtagom #nobraday. Mnoge se žene odazovu svake godine na ovaj apel, prenosi Kurir.

Ove godine akciji su se pridružili i neki muškarci pa su objavljivali svoje fotografije na društvenim mrežama uz hashtag #nobraday.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy internasional NO bra day 13 october .. #cancerawarenessmonth #nobraday

A post shared by Siscamellyana (@siscamellyana22_official) on

S druge strane, muški dio populacije bio bi zadovoljan da taj komad odjeće ne postoji, pa su tako neki napisali ispod fotografija da bi Svjetski dan bez grudnjaka trebalo češće da se obilježava.

Bilo kako bilo, ova akcija ima za cilj zdravlje.

"Nenošenje grudnjaka rezultira stvaranjem veće količine mišićnog tkiva u grudima kako bi im se osigurala prirodna potpora. Ako ta potpora nije prirodna, već grudi pridržava grudnjak, tada mišići slabe, a to u konačnici vodi do toga da se grudi brže "obese", objasnio je profesor Džan Denisn.

Istraživanje je trajalo 15 godina i stručnjaci su otkrili da su mišići u grudima čvršći ako se grudnjak ne nosi. U njemu je učestvovalo 320 žena u dobi od 18 do 35 godina.

"Recimo, žene starije od 45 godina, prekomjerne tjelesne težine sa dvoje djece iza sebe neće imati koristi od prestanka nošenja grudnjaka", rekao je.

Stručnjaci savjetuju ženama da grudnjak skidaju što češće, odnosno da ga ne bi trebalo nositi kod kuće ili dok spavaju. Nakon skidanja je dobro grudi izmasirati kako bi se poboljšao protok tečnosti u njima. Masaža mora biti nježna - prstima se masira dio oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smjerovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije