Život

Pratite nas na Google news

Žene žude za stvarnim tijelima i stvarnim životom

Žene žude za stvarnim tijelima i stvarnim životom
Foto: N.N. | Žene žude za stvarnim tijelima i stvarnim životom
N.N.

Betani Garsija, majka i blogerica iz Arizone, podijelila je fotografiju na svom Instagram profilu "The Garcia Diaries", opisujući trenutak savršenim citatom:

"Stvarne žene su debele i mršave..." - Hana Blank. Na fotografiji je označila i svoje tri prijateljice. Naime, sve četiri žene bile su prijateljice godinu na internetu, a zatim su se sastale u stvarnom životu na nedavnoj konferenciji. Tako se rodila ideja za ovu nevjerovatnu fotografiju.

Garsija je ispričala za "Scarymommy" da je nakon četvoro djece njeno tijelo prošlo kroz mnoge promjene tokom posljednjih šest godina.

"Pet trudnoća, jedan pobačaj, preuranjeni porod, meningitis, operacija uklanjanja žučnog mjehura, četiri vaginalna rađanja. Učenje prihvaćanja tijela bilo je ogroman proces za mene i još sam na putu da do kraja zavolim svoje tijelo", objašnjava ona.

Garsija kaže da je dijeljenje njenog putovanja s blogerskom publikom pomoglo u stvaranju zajednice koja podržava žene i mame.

"Toliko žena žudi za stvarnim tijelima i stvarnim životom, a ne za fotošop bajkama - to je ono što me inspirisalo da počnem dijeliti fotografije o tjelesnoj pozitivnosti."

Još jedna žena, Meg Bogs, stvorila je hešteg #This_Is_Postpartum kako bi pokazala koliko različito izgleda postporođajni život svake žene. Bogsova je zamolila Garciju i još dvije mame Dezire Fortin i Kejti Krengšav da s njom sarađuju na ovom projektu.

"Nadamo se da ćemo fotografijama doći do žena koje ne osjećaju da su njihova tijela zastupljena u medijima. Da to pomogne čak i jednoj ženi, bile bismo zahvalne i srećne", kaže Garsija.

Fotografija je tada ponovo objavljena na Instagramu i drugim društvenim medijima, kao i na nacionalnim programima kao što su "Today" i "The View". To je jasno pogodilo majke, jer mnoge osjećaju pritisak da njihova tijela izgledaju kao da nikada nisu rodile. U stvarnosti se većina, ako ne i svi, bore sa svojom slikom tijela, a fotografije poput ovih pomažu da se svi osjećaju malo manje sami te razbijaju predrasude.

Fortinova, koja je takođe dio ove akcije, kaže da se takođe trudila prihvatiti svoje dramatično drugačije tijelo nakon što je rodila trojke.

"Trebalo mi je gotovo dvije godine da dobijem novu, svježu i lijepu perspektivu svog novog tijela - strije, dodatnu kožu, sve to. Sada mogu pogledati svoje tijelo i vidjeti toliko ljepote. Ova perspektiva zasadila je sjeme strasti kako bi ohrabrila svaku ženu da prihvati svoje tijelo", kaže Fortinova.

(miss7mama)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije