Život

Pratite nas na Google news

Žive na "hljebu i vodi" kako bi što prije otišli u penziju

Žive na "hljebu i vodi" kako bi što prije otišli u penziju
Foto: N.N. | Ilustracija
N.N.

Biznis insajder objavio je priču o Danijelu, 36-godišnjem advokatu iz Njujorka kome je cilj da brzo uštedi što više novca i prestane sa radom.

Zarađuje 270 hiljada dolara godišnje, a živi riži i pasulju, ima po jedno odjelo za pet radnih dana u nedjelji, a zimi se u stanu pokriva kako bi smanjio troškove grejanja.

U posljednjih desetak godina među milenijalcima u Americi, ali i globalno, sve je više pripadnika neformalnog pokreta FIRE (Fajnenšal Independens, Ritajr Erli) čiji je cilj postizanje finansijske nezavisnosti što prije kako bi otišli u penziju decenijama ranije nego što bi inače trebalo, piše Večernji list.

Pripadnici ovog pokreta preko društvenih mreža, na "podkastima", forumima i blogovima, dijele iskustva i savjete za maksimalnu štednju, smanjenje troškova i povećanje prihoda.

Glavna zamisao im je da im, nakon postizanja finansijske nezavisnosti, plaćeni rad postaje neobavezan. Tendencija im je da odvajaju 50 odsto i više primanja, a krajnje posvećeni stavljanjem sa strane 75 odsto prihoda, mogu za devet godina rada da osiguraju pokrivanje troškova za čak 25 godina života.

Ideja je došla iz bestselera "Vaš novac vašeg života" koju su 1992. napisali Viki Robin i Džoe Domingez u kojoj se predlaže što jednostavniji život u kombinaciji s dobrim investicijama kako bi se postigla finansijska nezavisnost.

Nakon plasiranja ideje početkom 90-ih i šireg prihvatanja 20 godina poslije, prošle godine je doživjela pravi bum na društvenim mrežama.

Dok je mnogima ovaj način života idealan, ima i onih koji mu se oštro protive. Osim kritike da je namijenjen isključivo bogatima, ovaj pokret osuđen je i zbog navodnog promovisanja neaktivnosti i nerada.

Ali, sa druge strane, upravo finansijski nezavisni ljudi sa dosta slobodnog vremena mogu se, bez opterećenja, posvetiti humanitarnim i sličnim akcijama.

Danijel, sa početka priče, koji se odriče trošenja 70 odsto plate, na računu već ima 400 hiljada dolara, 39 godina, i cijeli život pred sobom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije