Život

Živi bez hrane u Kruharima

Živi bez hrane u Kruharima
Foto: N.N. | Živi bez hrane u Kruharima

SANSKI MOST - Branko Lukić (66) je beskućnik koji živi u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, životom nedostojnim čovjeka, u devastiranoj kući koja nije njegovo vlasništvo prepunoj štakora i bez ikakvih izvora prihoda, a zna često i da zaluta pa su ga posljednji put u šumi našli lovci.

Preživljava isključivo zahvaljujući pomoći komšija i dobrih ljudi, koji mu s vremena na vrijeme donose hranu i druge potrepštine.

Ne posjeduje vlastitu imovinu i nema nikoga od bližih članova rodbine, a, kako sam kaže, nikad se nije ženio.

U prijeratnom periodu radio je u Sloveniji, odakle se prije petnaestak godina pod nerazjašnjenim okolnostima vratio u rodni Sanski Most, a ljudi koji ga poznaju kažu kako od tada živi samotnjačkim životom i rijetko komunicira s drugim ljudima. Lukić kaže kako ne posjeduje lična dokumenta i da nije u evidencijama ustanova koje brinu o socijalnim slučajevima.

Zatekli smo ga u jednoj kući u Sanskom Mostu, gdje su ga ugostili i nahranili Plamenko i Mira Ačić, vlasnici domaćinstva.

Supružnici kažu kako Lukić često dođe kod njih i da se radi o osobi koja pati od demencije i često se zna dogoditi da zaluta. Upravo takav slučaj dogodio se nedavno, kada su Lukića pronašli lovci iz obližnje Oštre Luke u jednoj šumi na području sela Škrljevita. Pronađen je u potpuno iscrpljenom stanju, i to na području koje se nalazi na međuentitetskoj liniji razdvajanja, gdje su brojna minska polja zaostala iz proteklog rata.

 "Jedan lovac je prolazio potocima, gdje je vidio urušenu staru vodenicu. Vidjele su se samo noge nepoznatog lica. Lovac se prestravio, dok nije vidio da čovjek daje znakove života", priča za "Nezavisne" Vaso Mastikosa, član Lovačkog udruženja "Sana" iz Oštre Luke.

Prema njegovim riječima, lovci su, prije nego što je pronađen, istog čovjeka sreli punih 15 dana ranije, pa se sumnja da je upravo toliko vremena proveo lutajući gustim šumama na tom području.

O svemu su obaviješteni policija, Civilna zaštita i vatrogasci, te je Lukiću, koji je bio na izmaku snaga, pružena pomoć i on je izvučen s opasnog terena. Nakon toga zbrinut je u Opštoj bolnici u Prijedoru, odakle je pušten nakon kratkotrajnog oporavka.

Mještani Kruhara kažu kako bi bilo dobro da se ovaj čovjek registruje kod nadležnih institucija i dodaju kako su pojedinci već pokrenuli takve aktivnosti, kako bi konačno dobio institucionalnu zaštitu i skrb.

U suprotnom, kako ističu, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, koje je sve gore, moglo bi svašta da mu se dogodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije