Život

Život u inostranstvu zamijenili školom šaha

Život u inostranstvu zamijenili školom šaha
Foto: N.N. | Život u inostranstvu zamijenili školom šaha

TREBINJE - Hercegovac Velimir Remetić, koji je dugi niz godina života i rada proveo u Švajcarskoj i SAD, odlučio je da sa suprugom Snežanom, rođenom Beograđankom, nakon penzionisanja doseli u Trebinje, gdje su ponovo pokrenuli rad nekadašnjeg Šahovskog kluba "Leotar" i okupili tridesetak polaznika.

"Nas dvoje smo dugo razmišljali kako da oplemenimo penzionerske dane, ali i da damo doprinos postojbini mojih predaka, koji su iz Nevesinja i Gacka, tako da smo se odlučili za ulaganje u školu šaha, prije svega za djecu. Ovo je i sport i vještina koja oplemenjuje, a i ja sam sam kroz šah doživio vrlo lijepe i korisne stvari", kaže Velimir za "Nezavisne",  koji je u Švajcarskoj radio kao prevodilac sa njemačkog na balkanske jezike.

On je više od 50 godina u šahu i majstorski je kandidat.

Svjestan da se na svim kontinentima šah jednako igra i da se "šahom jednako komunicira na svim stranama svijeta", Velimir nesebično pomaže razvoj ove plemenite vještine kod trebinjske djece, kako bi i oni, kako kaže, u budućnosti bili građani svijeta i naučili se razmišljati na šahovski mudar način.

Do sada su Velimir i Snežana u ovaj projekat uložili desetine hiljada maraka, bez ličnih benefita i sopstvenog profita, jer, iako su se u početku bavili mišlju da pomažu socijalno ugroženim kategorijama, odlučili su se za šah, a planiraju uložiti još i više.

Osim domaćih šahovskih stručnjaka, koji su potekli iz nekadašnjeg Šahovskog kluba "Leotar", planiraju angažovati i jednog profesionalnog trenera sa sertifikatom FIDE.

"Kada sam živio u Dalasu, gdje je funkcionisala jako dobra šahovska škola, susreo sam se sa jednim fenomenom, u kome IT stručnjaci prate djecu koja treniraju šah i tu traže talente i svoje buduće stručnjake, tako da sada imaju već nekoliko generacije tih mladih stručnjaka koji su otkriveni preko šaha. I naša škola šaha mogla bi biti samo jedan od načina da se u smislu otkrivanja njihovih talenata potpomognu na ovaj način, a da ne govorimo o činjenici da ih šahovski klub odvaja od kafića, kladionica, gledanja nakaradnih programa na televiziji, kao što su rijaliti programi i slično", priča nam Velimir.

Zasad je u trebinjskom Šahovskom klubu "Leotar" oko 35 polaznika, podijeljenih u tri kategorije, djeca početnici, oni koji su već ovladali pravilima igre, a u trećoj grupi su oni koji već igraju turnire i takmiče se. Polaznici plaćaju simboličnu cijenu.

Mališani, poput učenika osnovnih škola Marije Grubačić (12) i Jovana Perišića od svega sedam godina, kao i srednjoškolci kao što je Miodrag Vidačić (18), kažu da ih šahu privlači neograničenost mogućnosti u ovoj igri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije