Život

Znate li šta su "helikopter roditelji" i da li ste jedan od njih?

Znate li šta su "helikopter roditelji" i da li ste jedan od njih?
Foto: N.N. | Znate li šta su "helikopter roditelji" i da li ste jedan od njih?

Jeste li roditelj koji sa svojim djetetom radi svaki domaći zadatak, umjesto njega rješava probleme u školi i s prijateljima, kontroliše svaki njegov korak? Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu, možda ste, a da niste ni svjesni, i vi takozvani "helikopter roditelj".

Termin "helikopter roditelji" odnosi se na roditelje koji su sveprisutni, oblijeću oko djece, ometaju im igru, brane ih od svih poželjnih i nepoželjnih frustracija i ne ostavljaju ih na miru. Iako kažu da nisu za "helikopter" model vaspitanja, istraživanja pokazuju da je iz godine u godinu sve više roditelja koji svojoj djeci, žargonski rečeno, ne daju da dišu.

Kod nas je ista situacija, kaže psiholog Milica Grujić.

"Termin dolazi iz američke psihologije, ali obuhvata sve roditelje koji se previše angažuju, previše bdiju u odnosu na svoju decu", objašnjava ona.

Ovaj model roditeljstva poguban je i za roditelje i za djecu. Roditelji su non-stop u stanju zabrinutosti i opterećeni željom da od svega zaštite svoje dijete.

"Ozbiljna istraživanja kažu da je ovaj stil roditeljstva poguban za decu prevashodno zato što im time šaljemo poruku da nemamo poverenja u njih, da ne verujemo dovoljno da će oni sami uraditi nešto dobro, pa zbog toga uvek mora neko od roditelja da se meša. I sa druge strane, nije dobro zato što deca moraju da naviknu od malena na određenu vrstu frustracija kao sastavni deo života", ističe Milica Grujić.

Ljubav roditelja prema djetetu i njegovu brigu ne može da razumije onaj ko to nije osjetio i doživio. Međutim, stručnjaci kažu da postoji granica između brige i pretjerane brige.

"Roditelj treba da bude uključen u život svog deteta, treba da bude zainteresovan za to šta se detetu dešava, a isto tako treba da pripremi i dete i sebe da je normalno da se dešavaju greške, da je normalno da postoji frustracija i da ne može da se dobije sve na gotovo. Kao u svemu u životu, najteže je naći balans, ali je taj balans potreban za optimum između kontrole i helikopter roditeljstva i nečega što se zove angažovan i zdrav roditelj", zaključuje Grujić.

Ukoliko niste sigurrni gdje je granica i kako naći balans, nemojte se ustručavati da potražite pomoć pedagoga ili psihologa, kako biste svom djetetu omogućili normalno odrastanje, razvoj i osamostaljivanje.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije