Život

Pratite nas na Google news

Zvonar ima 99 godina, čuva ovce i predvodi najduže litije

Zvonar ima 99 godina, čuva ovce i predvodi najduže litije
Foto: Facebook Branimo Svetinje | Zvonar ima 99 godina, čuva ovce i predvodi najduže litije
N.N.

Starina Novak Marković iz Brezojevice, opština Plav, ima 99 godina. Osim toga što i dalje radi - čuva oko 30 ovaca i dvije krave, zvonar je manastira Svete Trojice, ali i predvodnik litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Kada je novinar Sputnjika telefonom pozvao dom Markovića, Novak nije bio kod kuće - imao je posla. Slušalicu je podigao sin Dragomir koji ide na svaku litiju koja se organizuje u opštini Plav.

Njegov otac ne posjećuje baš svaku, ali uglavnom ide na one duže - u posljednjoj je prepješačio oko 30 kilometara. To je bilo 23. februara, kada je zajedno sa barjaktarom Gojkom Jokićem (72), predvodio je litiju iz Murina prema Andrijevici.

Kako Dragomir kaže, mještani Brezojevice zabrinuti su zbog novog zakona, jer u tom mjestu postoji manastir Svete Trojice koji potiče iz 13. vijeka.

"Ugroženi smo. Zakon čuva imovinu drugih vjera, jedino nama pravoslavcima bi da uzmu. To znači da Zakon nije isti za sve vjere. Muslimani i katolici imaju ugovor s državom, a nama mogu da oduzimaju", kaže Marković.

Kako svjedoči, mještani nemaju povjerenje u vlast i vjeruju da će prodati crkvenu imovinu.

"Sve što su radili, radili su protiv naroda. Protiv pravoslavnog, odnosno srpskog naroda. Kod nas Vasojevića Srbin i Crnogorac - to je isto, ali sada su se pojavili neki novi Crnogorci", smatra Marković.

Dragomir tvrdi da će njegov otac, familija, on i svi pravoslavni mještani Plava, koji čine oko 30 odsto tamošnjeg stanovništva, nastaviti da redovno idu na litije. Okupi ih se oko 3.000.

Za oca nije siguran, ali, kako kaže, on će sigurno ići na podgoričku litiju u subotu 29. februara.

Novak Marković je cijeli život proveo u Brezojevici. Bio je poljoprivrednik, radio je u šumskom preduzeću. Ima osmoro djece - sedam sinova i kćerku, unuke i praunuke. Njegova porodica pripada plemenu Vasojevića. Svake nedkelje i svakog praznika odlazi u manastir Svete Trojice odakle se zbog njegove ruke zvono nadaleko oglašava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije