Svijet životinja

Amir Kazić uzgaja pernate šampione (FOTO)

Amir Kazić uzgaja pernate šampione (FOTO)
Foto: Zlatan Čekić | Amir Kazić uzgaja pernate šampione

SANSKI MOST - Amir Kazić (24), mladić iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, još od malih nogu bavi se uzgojem ukrasne peradi, a sa svojim ljubimcima u posljednje vrijeme sudjeluje na raznim takmičenjima te osvaja vrijedne nagrade i priznanja.

Tako je na nedavnom takmičenju u Tešnju, koje je organizovano na nivou Bosne i Hercegovine, sa svojim pernatim ljubimcima osvojio pet najvrednijih priznanja u različitim kategorijama.

Ovaj vrijedni mladić potiče iz uzorne zemljoradničke porodice, zaposlen je u jednoj lokalnoj firmi, te istovremeno pomaže svojim roditeljima u obavljanju svakodnevnih poljoprivrednih djelatnosti.

"Ljubav prema ukrasnoj peradi se razvila kod mene još u sedmoj godini, kada sam od roditelja na poklon dobio dvije patuljaste kokinkine. Od tada se bavim ovim hobijem, a u posljednjih nekoliko godina to je postalo ozbiljno. Sarađujem sa brojnim uzgajivačima širom regiona i redovno sudjelujem na takmičenjima", kaže Kazić.

Ukrasnu živinu Kazić drži u posebnom prostoru te specijalnim kavezima u kojima se kočopere viandote, selebriti, šamoi, brame, kokinkine, njemačke patuljaste patke i ostale vrste ukrasne živine.

"Član sam Kluba uzgajivača patuljaste kokinkine u Prijedoru, gdje je predsjednik Đuro Vrućinić koji mi pruža veliku i nesebičnu podršku u ovome čime se bavim. Također, imam kontakte i sa nekoliko uzgajivača iz Njemačke, koji mi također pomažu kada se radi o nabavci ili kada treba neki savjet. U stvari većinu živine sam nabavio baš u Njemačkoj, a ostatak sam donio iz Srbije gdje imam dobrog druga Darka Radakovića i koji mi također mnogo pomaže", kaže Kazić.

Dodaje kako je sve manje ljudi u Bosni i Hercegovini koji se bave uzgojem ukrasne živine, te da bi želio svojim primjerom da potakne druge mlade ljude da se počnu baviti ovim neobičnim hobijem.

"Ima tu dosta posla, nije sve tako jednostavno. Treba poraniti i sve ih nahraniti, promijeniti vodu i očistiti prostore gdje borave. U svemu mi pomaže mama, bez njene pomoći ne bih mogao", kaže ovaj mladi uzgajivač. Ističe kako su cijene ukrasne peradi vrlo visoke, a da je doći do kvalitetnih primjeraka vrlo teško.

"Pokušavam i ja da se etabliram kao proizvođač, ali to nije nimalo lako. U ovome trenutku želim da što više mladih zainteresujem za ovaj hobi, ako neko želi da nabavi neki primjerak i da se bavi uzgojem - spreman sam da pomognem", kaže Kazić na kraju našeg razgovora.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije