Svijet životinja

Besim Gubelić: Zbog golubova trpim kritike supruge

Besim Gubelić: Zbog golubova trpim kritike supruge
Foto: Zlatan Čekić | Besim Gubelić: Zbog golubova trpim kritike supruge

SANSKI MOST - Besim Gubelić (70) iz Sanskog Mosta još kao sedmogodišnji dječak zavolio je golubove i ovim zanimljivim hobijem bavi se gotovo cijelog života, a i sada u svome golubarniku uzgaja preko stotinu golubova različitih vrsta i izgleda.

"Kada sam imao sedam godina, uhvatio sam dva divlja goluba i uspio ih pripitomiti. Od tada traje moja ljubav prema ovim predivnim pticama. Kada sve izračunam, koliko sam uložio u njih, mogao sam kupiti sebi najnoviji model mercedesa, ali mi nije žao", kaže Gubelić. 

Dodaje kako je u životu svašta preturio preko glave, ali da ga posao oko ptica odmara i opušta, te da uživa posmatrati golubove i osjetiti povezanost s njima kada mu jedu iz ruke. 

Objašnjava kako uzgaja više vrsta golubova, a u velikom kavezu, gdje ih drži, kočopere se staroholandski kapucineri, lepezaneri, gušani, sisački, vršački i bački prevrtači, njemački dobošari i pismonoše. 

"Posebno sam ponosan na kapucinere, oni su ukrasni golubovi i danas sam jedini na ovim prostorima koji ih uzgajam. Ipak, najdraži su mi sisački prevrtači, prije svega zbog svoga leta koji je atraktivan i gotovo samoubilački. Prava je atrakcija gledati ih kako lete i kako se prevrću u zraku. Prevrtači su toliko zaljubljeni u let da se često zaborave i stradaju usljed udarca u drvo ili krov neke kuće", ushićeno objašnjava Gubelić. 

Dodaje kako su golubovi zahtjevne ptice, te da oko njih treba dosta vremena, truda i energije, ali ponajviše ljubavi. 

"Treba to redovno održavati, čistiti, nabavljati hranu za njih. Zatim, treba voditi računa kada ih puštati napolje, birati vrijeme i trenutak kada nema grabljivica u zraku. Za sve to treba vremena", kaže ovaj sanski golubar. 

Pošto u Sanskom Mostu ne postoji udruženje uzgajivača ptica, jer se ugasilo prije više godina, Gubelić je član takvog udruženja koje postoji i djeluje u Prijedoru. 

Zahvaljujući saradnji s kolegama iz susjednog grada nabavlja sve što je potrebno za njegove ptice. Zanimljivost je kako je prije nekoliko godina pronašao malu sovu, te je uspio pripitomiti, ali je ona jednog dana misteriozno nestala, a Gubelić sumnja da je ukradena. 

"Imao sam i jastreba, našao sam ga kao malog ptića. Međutim, s njim sam imao problema jer su mu, kada je odrastao, na meti bili moji golubovi. Jastreb je ćudljiva ptica, teško ga je pripitomiti i jednog dana je samo odletio", kaže Gubelić. 

Šaljivo dodaje kako zbog ptica trpi kritike supruge koja mu ponekad zamjera da previše računa vodi o svojim ljubimcima. 

"Na početku braka sam joj rekao koliko mi ptice znače, pa je uvijek podsjetim na to. Šalu na stranu, ona mi puno pomaže oko životinja i vremenom ih je zavoljela", sa smijehom kaže ovaj uzgajivač.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije