Svijet životinja

Bombaj mačka - mali kućni panter

Bombaj mačka - mali kućni panter
Foto: Pixabay | Bombaj mačka - Mali kućni panter

Kako vam zvuči predlog da živite sa mini panterom? Iako postoji mnogo rasa mačaka koje imaju crnu dlaku, samo jedna je zvanično priznata kao isključivo crna. Bombaj mačka sa sjajnim zlatnim očima nema DNK divlje mačke.

Ipak, bombaj mačija rasa je prava kopija divljeg crnog pantera. Ona je zapravo mješavina američke kratkodlake i burmanske mačke

Ove lijepe mačke boje gavrana genetski su povezane sa burmanskim macama.

Niki Horner iz Luisvila u Kentakiju je 1953. započela uzgoj bombaj rase: cilj joj je bio da nove mace izgledaju divlje, ali da imaju DNK domaće mačke. Ona je ukrstila crnu američku kratkodlaku mačku sa burmanskom macom krzna boje samurovine. Rasu je 1976. godine priznalo Udruženje ljubitelja mačaka, a ostalo je – istorija.

Iako ima indijsko ime, ova maca nema nikakvo naslijeđe koje datira iz Indije. Razlog zašto je Niki Horner dala rasi taj naziv je sličnost sa macama koje lutaju lučkim gradom Bombajem.

Izgled i temperament bombaj mačke

Bombaj maca ima okruglu glavu sa kratkom njuškom i zlatno-zelene ili bakarne oči. Njena kratka, ravna dlaka je blistava, potpuno crna, bez primjesa druge boje ili pruga, sa crnim jastučićima na šapama, crnom njuškicom i crnim brkovima.

Ova maca žudi za pažnjom i naklonošću vlasnika i svoje porodice. Nije stidljiva već će konstantno biti uz vas, u potrazi za pažnjom. Bombaj mačka voli da “šefuje”, što morate imati na umu ako poželite još neku mačku u domu. Ako dugo odsustvujete iz kuće, bombaj nije mačka za vas, jer joj je potrebno mnogo interakcije. Otvorena i druželjubiva, ona će radoznalo pozdravljati strance i igrati se sa djecom sve dok su nježna prema njoj. Bombaj se odlično slaže sa prijateljski raspoloženim psima i drugim mačkama, pogotovo ako su zajedno rasli.

Bombaj maca je inteligentna i voli igračke slagalice koje je podstiču da fizički manipuliše da bi dobila poslastice ili hranu.

Često je porede sa psom: ona može učiniti sve što pas može, a ponekad i bolje od njega. Uživa u igri donošenja i ne buni se protiv povoca.

Obezbjedite joj razne površine za grebanje, uključujući vertikalne grebalice ili mačije drveće, kao i grebalice od kartona ili sisal materijala.

Njega i zdravlje bombaj mace

Jedanput nedeljno očetkajte krzno bombajki ili ga protrljajte mekom krpom da bi dobilo sjaj. Ova maca je veoma čista, ali se povremeno kupanje i podrezivanje kandži se podrazumeva.

Iako je bombaj generalno zdrava i dugovječna, poznato je da je nekoliko genetski povezanih bolesti prisutno u rasi. To su hipertrofična kardiomiopatija (uzrokuje zadebljanje zidova srca i najčešći je oblik srčanih bolesti kod mačaka), prekomjerno suzenje očiju, problemi sa disanjem (često kod rasa sa kraćim nosevima).

Gojaznost je tiha patnja svake mačke, pa i bombajske, pogotovo što je njena građa zdepasta. “Vitkost” će sprečavati zdravstvene probleme povezane sa težinom, poput dijabetesa, artritisa i srčanih bolesti. Ako ova maca ostaje dugo sama, ona će stalno nešto grickati. Zato joj ostavite umjerenu količinu hrane.

Prosječni životni vijek bombaj mačke je do 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije