Svijet životinja

Čikago najveći "ubica" ptica

Čikago najveći "ubica" ptica
Foto: Ilustracija | Čikago najveći "ubica" ptica

Ptice su sve manje kako se klima mijenja, upozoravaju naučnici.

U SAD svake godine, pri sudaru sa visokim stambenim objektima, ugine 600 miliona ptica. Čikago je najveći ubica ptica jer se nalazi na glavnoj migracijskoj ruti ptica selica, a ima mnogo visokih zgrada i nebodera.

Dejv Vilard, počasni direktor Muzeja "Fild", prikuplja stradale ptice koje su se selile rutom Kanada - Latinska Amerika.

Kako navode američke TV mreže, broj mrtvih ptica u doba selidbi dnevno dostigne i 300.

Vilard je sa grupom volontera od 1978. godine sakupio više od 100.000 primjeraka mrtvih ptica. Uzimao je njihove mjere i bilježio osnovne podatke.

Naučnici su sproveli sveobuhvatno istraživanje njegovih detaljnih podataka i uočili da ptice koje migriraju na području Sjeverne Amerike u posljednje četiri decenije postaju sve manje, a njihova krila šira, što je, vjerovatno, posljedica globalnog zagrijavanja.

Ekolozi i biolozi ističu da su na osnovu ranijih studija pretpostavljali da će klimatske promjene dovesti do smanjenja tijela ptica.

Životinjske vrste imaju tendenciju smanjivanja obima tijela u toplijim krajevima.

Taj obrazac je poznat kao "Bergmanovo pravilo", prema kojem su jedinke iste ili blisko srodne vrste toplokrvnih životinja u hladnijim područjima veće i teže, a u toplijim manje i lakše.

Naime, veće tijelo pomaže životinjama na hladnim područjima da bolje održavaju toplotu.

Širina krila ptica vjerovatno se povećala kako bi se nadoknadilo smanjenje tijela koje je počelo, prilikom dugačkih migracija, da proizvodi manje energije.

Promjene u veličini tijela ptica za sada su suptilne i ne mogu se primijetiti ljudskim okom, već jedino putem dugotrajnih mjerenja, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije