Svijet životinja

Da li je moguće psa voditi prečesto u šetnju?

Da li je moguće psa voditi prečesto u šetnju?
Foto: Image by Rebecca Schönbrodt-Rühl from Pixabay | Da li je moguće psa voditi prečesto u šetnju?
N.N.

Kao nikad prije, provodimo u većini slučajeva vrijeme kod kuće, i podalje od drugih ljudi.

Budući da smo pod velom socijalne distance, "osuđeni" na naše ukućane i svakako kućne ljubimce, odlazak u šetnju sa krznenim prijateljem je nešto što vas rasterećuje u toku dana.

Da li je moguće psa izvoditi prečesto u šetnju?

Pitali smo stručnjake na ovom polju i prenosimo vam njihovo mišljenje. Ukratko odgovor glasi – DA. Sasvim je realno psa izvoditi prečesto u šetnju. Svakako sve zavisi od toga kakav je pas, odnosno kakav je njegov bio ritam. Osim toga vrijeme je veliki faktor koji igra važnu ulogu u cijeloj priči. Tokom ljetnih mjeseci poželjno je psa izvoditi u šetnju u ranim jutarnjim ili večernjim satima, kako bi se izbegla dehidratacija. Svakako ako pas ima potrebu za izlaskom iz kuće u toku dana (a ima sigurno), takve šetnje ne treba da traju duže od 5 minuta.

Koja je prava količina šetnje za psa?

Kao što smo već naglasili zavisi od psa. Mlađi psi i manje pasmine su obično puni energije i spremniji za duže šetnje, dok starijim i većim psima odgovara laganiji tempo i kraća šetnja. U prosjeku veterinari preporučuju na dnevnoj bazi dvije šetnje od po 30 minuta uz odlazak u toalet. U cijeloj priči najvažnije da obratite pažnju na to kako se pas ponaša u toku šetnje. Ako vam se čini da je ispuviše umoran da bi šetao 30 minuta, skratite šetnju. Takođe ako vuče povodac od kuće ka ulici, znači da mu nije bilo dovoljno i da želi još da šeta uz vas.

Znaci da psa previše vodite u šetnju

Ako vaš pas čim uzmete povodac u ruke bježi u drugu sobu ili se sakriva ispod stola, znak je da je umoran i da ne želi u šetnju. Vaši zajednični odlasci u šetnju njemu možda ne prijaju kada je napolju previše toplo ili hladno. Zapamtite on nema adekvatnu obuću za vreo asfalt, niti za snijeg. Šetnja treba da razveseli vašeg ljubimca a ne da mu prouzrokuje bol.

(ženskimagazin.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije