Svijet životinja

I kućnim ljubimcima teško u izolaciji

I kućnim ljubimcima teško u izolaciji
Foto: N.N. | I kućnim ljubimcima teško u izolaciji

Zbog mjera zabrane koje je donio Republički štab za vanredne situacije uzrokovanih virusom korona među onima koji najviše trpe su kućni ljubimci, a najveći problem, žale se vlasnici, predstavlja vršenje nužde.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber", rekao je da se sa ovim problemom suočavaju svi vlasnici životinja u gradu, te da su se žalili ovom udruženju.

"Najveći je problem za starije i bolesne životinje koje moraju izlaziti više puta dnevno, a mi kao Udruženje smo poslali e-mail MUP-u RS zbog toga i dobili smo odgovor da treba da tražimo potvrdu od nadležne policijske stanice. Međutim, neki su i išli tamo i rekli su im da nisu upućeni i mi ne znamo šta da radimo", kazao je Milojević.

Kako je istakao, niko ne može odlučivati o tome kada životinje treba da vrše nuždu.

"Posebno je problem ljudima koji imaju pse ili druge životinje u stanu, jer one najviše trpe, a to nije dobro po njihovo zdravlje.  Da li je u redu da neko trpi 15 sati da obavi nuždu", upitao je Milojević.

Dragomir Mijić, predsjednik Društva za zaštitu životinja "Noa", rekao je da je ovo specifična situacija u kojoj vlasnici ne znaju kako da se ponašaju.

"U jednu ruku moramo poštovati mjere zabrane i svi odgovorni vlasnici životinja to i rade, ali u drugu, one najviše trpe i vlasnici ne znaju da li ih izvesti da obave nuždu ili ih ostaviti da trpe, što nikako nije dobro", pojasnio je Mijić.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje treba rješavati na neki bolji način u koje treba uključiti ljude koji najbolje znaju šta je najbolje za životinje, a to su vlasnici.

"Jedan od prijedloga je da svako naselje ima prostor za izvođenje životinja da obave nuždu, te da postoji prostor gdje odgovorni vlasnici iza njih mogu počistiti i to odložiti i baciti, naravno uz sprovođenje svih mjera socijalne distance", objasnio je Mijić.

Dodao je da se vlasnici svakodnevno žale udruženjima, ali da ni oni sami ne znaju kako da im pomognu kad imaju isti problem.

Jovana S., vlasnica psa, kazala je da joj ove zabrane predstavljaju problem, jer je njen ljubimac navikao da nekoliko puta dnevno ide u šetnju i u prirodu.

"Smatram da jedan vlasnik treba imati mogućnost da bar tri puta dnevno po 15 ili 20 minuta prošeta svog ljubimca", dodala je ona.

"Kerber": Ako vlasnici dobiju virus korona, preuzećemo brigu

U Udruženju za zaštitu životinja "Kerber" su izašli u susret vlasnicima pasa i rekli da su, ukoliko neko od njih, nažalost, oboli od virusa korona, spremni da preuzmu brigu o njihovim ljubimcima.

"Srećom, još nismo imali takav slučaj i nadamo se da nećemo ni imati, ali smo na raspolaganju svima. Slobodno nam se mogu javiti", dodali su u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije