Svijet životinja

Kako pročitati govor tijela vašeg ljubimca

Kako pročitati govor tijela vašeg ljubimca
Foto: Pixabay | Kako pročitati govor tijela vašeg ljubimca

Kada pas zareži i iskezi zube, sve je jasno. Ali što znači kada zamorče zaskviči ili kad mačka naćuli uši?

Kućni ljubimci naročito su popularni među djecom. Maze ih i vole. Ali neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti što im govorom tijela njihov ljubimac nastoji poručiti.

Zamorci i zečevi

Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. "To je zbog toga što su paralizovani strahom, to je refleks", kaže Moira Gerlaš iz njemačkog saveza za zaštitu životinja.

Zečevi često spuste uši i stisnu se.

"Oni ne uživaju u maženju, oni paničare", dodaje.

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje se što je više moguće pritajiti i ostati nepomični kako bi se skrili od predatora. Zato zamorča i zečeve nikada ne treba hvatati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sjesti na pod i promatrati ih u novu njihovih očiju.

Zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče. To nipošto ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

Hrčci

Hrčke nikada ne treba davati djeci za igru. "Oni tokom dana zapravo spavaju i ne vole da ih se dira", rekla je portparolka njemačkog saveza veterinara Astrid Behr. Ponekad će se pokušati i obraniti i ugristi. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi vlasnici pokušavaju spavati.

Psi i mačke

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je sretan. Napeti položaj tijela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, jasan su znak agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom je pozitivno.

Ako mačka pomjera svoj rep naprijed i natrag, to znači - ostavi me na miru, objašnjava Gerlaš. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zjenica bez sumnje znak da je životinja spremna za borbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije