Svijet životinja

Lijek protiv bolova prijeti da zbriše evropske lešinare

Lijek protiv bolova prijeti da zbriše evropske lešinare
Foto: Image by Ian Lindsay from Pixabay | Lijek protiv bolova prijeti da zbriše evropske lešinare

Uzrok smrti većeg broja lešinara u Španiji je lijek koji je nedavno odobren za upotrebu u veterini.

Stručnjaci za zaštitu prirode kažu da bi ovaj incident mogao da bude tek vrh ledenog brijega i upozoravaju da bi diklofenak mogao da istrijebi mnoge evropske supove i da nanese veliku štetu srodnim vrstama poput orlova.

Diklofenak služi za ublažavanje upalnih procesa i bolova i već je zabranjen u Indiji, Pakistanu, Nepalu i Bangladešu nakon što je utvrđeno da ubija životinje koje su se hranile tijelima uginulih goveda koja su liječena pomenutim lijekom, piše "The Guardian".

Procjenjuje se da je to uzrok smrti desetina miliona lešinara. Neke vrste u dijelovima južne Azije pretrpjele su ogromne gubitke i njihova populacija opala je za nevjerovatnih 99,9 odsto.

Uprkos tome, diklofenak je odobren u Španiji i drugim evropskim zemljama, jer su stočari, kompanije za proizvodnju lijekova i regulatori tvrdili da se uginula stoka u Evropi odlaže drugačije nego u Indiji. To je značilo da lešinari neće moći da dođu do mesa koje sadrži diklofenak.

"Pokazalo se da je ta tvrdnja pogrešna. Potvrđeno je da je mladi lešinar u nacionalnom lovnom rezervatu Boumort u Španiji uginuo upravo od trovanja diklofenakom", rekao je Džon Malord iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica.

"Ovo je izuzetno zabrinjavajući razvoj događaja. Možete imati nekoliko lešinara koji se hrane jednim uginulim tijelom, a ako je ono zagađeno lijekom, sve ćete ih ubiti samo jednim hranjenjem. To se vjerovatno događa već neko vrijeme i sigurno su uginuli i mnogi drugi lešinari", objasnio je Malord.

Evropski lešinari ugroženi

Evropa ima četiri vrste lešinara: orla bradana (Gypaetus barbatus), crnog lešinara (aegypius monachus), bijelu kanju (Neophron percnopterus) i bjeloglavog supa (Gyps fulvus). Trovanja ovih ptica mogu biti slučajna, ali i namjerna.

Nedavna istraživanja takođe su otkrila da diklofenak, ne samo da ubija ptice i životinje koje se hrane strvinama, već je koban za orlove iz roda Aquila, među kojima su i suri orao poznat i kao zlatni (Aquila chrysaetos) i španski krstaš (Aquila adalberti). Ostalo je samo oko 300 parova španskih orlova krstaša, što ih svrstava među ugrožene ptice.

"Dokazi pronađeni u Španiji, nažalost, potvrđuju ono na šta upozoravamo već skoro punu deceniju. Lešinari umiru od trovanja diklofenakom primijenjenim u veterini i ovo bi već moglo uticati na kretanje populacije.

Apsurdno je i dalje insistirati na davanju dozvola za upotrebu lijeka koji ubija ugrožene vrste kada u Evropi postoji mnoštvo drugih sigurnih i jeftinih alternativa", naglasio je Ivan Ramirez iz grupe za zaštitu ptica "BirdLife International".

U južnoj Aziji vrste lešinara koje su bile najviše pogođene uvođenjem diklofenaka krajem 20. vijeka, obuhvataju indijskog supa (Gyps indicus), uskokljunog supa (Gyps tenuirostris) i orijentalnog supa (Gyps bengalensis).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije