Svijet životinja

Životinje koje najduže žive

Životinje koje najduže žive
Foto: Pixabay | Životinje koje najduže žive

Neke životinje žive stotinama godina, čak i hiljadama. Rekorderi se nalaze u svjetskim okeanima i ostalim vodama.

U nastavku donosimo pet životinja koje se nalaze na samom vrhu liste.

5. Islandska školjka

Islandska školjka ili Arctica Islandica, živi na sjeveru Atlantskog okeana, a naučnici tvrde da može živjeti duže od 500 godina. Najstarija pronađena islandska školjka bila je školjka Ming, koja je imala 507 godina i koja je dobila ime po kineskoj dinastiji Ming jer je rođena za vrijeme te dinastije, prenosi RTCG.

4. Crni koral

Iako na prvu izgledaju kao kamenje ili biljke, korali su zapravo kolonije beskičmenjaka polipa. Ovi polipi mogu se razmnožavati polno ili nepolno. Najdugovječniji su dubokomorski crni korali, koji žive u tropskim morima. Najstarije jedinke crnog korala pronađene su na Havajima, a datirane su na 4.265 godina.

3. Staklače

Slično koralima, spužve su takođe kolonije životinja. Najdugovječnije spužve su staklače, koje žive u dubokim okeanima. Jedan od najstarijih primjeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11.000 godina.

2. Besmrtna meduza

Besmrtna meduza ili Turritopsis dohrnii koja živi u Sredozemnom moru može živjeti - vječno. Ova vrsta meduze poznata je po tome što se može pretvoriti u polip kada je pothranjena ili kada se osjeća ugroženo, a potom se kasnije ponovo pretvara u meduzu. Iako besmrtne meduze ne mogu umrijeti od starosti, njihova veličina od 4,5 milimetara ne dopušta im dug životni vijek jer ih često pojedu ribe i ostali organizmi.

1. Hidra

Hidre su sitne životinjice iz koljena žarnjaka, koje se takođe smatraju besmrtnima. Hidre imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične stanice neprestano dijele i tako zamjenjuju oštećene stanice. Iako ne stare, hidre su i dalje meta raznih predatora i bolesti, ali u povoljnim uslovima, mogle bi živjeti vječno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije