Svijet životinja

Lov na medvjede odobren nakon dvije decenije

Lov na medvjede odobren nakon dvije decenije
Foto: Pixabay | Lov na medvjede odobren nakon dvije decenije

SANSKI MOST - Nakon gotovo pune dvije decenije Lovačko društvo "Sana" iz Sanskog Mosta dobilo je dozvolu nadležnih institucija za odstrel mrkog medvjeda i lov na ovu divlju životinju biće organizovan u narednim danima.

Ovo je potvrdio predsjednik tog lovačkog društva Senad Kljajić, te istakao kako su se u proteklom periodu stekli svi potrebni uslovi kako bi ovakav vid lova bio organizovan.

Podsjećamo da je dugo vremena medvjed bio zaštićena vrsta na ovim prostorima, ali su se u međuvremenu njihovo brojno stanje i reprodukcija značajno povećali.

Prema ranijim procjenama, samo na području kojim gazduje ovo društvo obitava više od stotinu primjeraka medvjeda, a posljednjih godina često je prijavljivana šteta koju su medvjedi činili na poljoprivrednim dobrima i imovini.

"U posljednjih sedam ili osam godina pokušavali smo dobiti dozvolu nadležnih kako bismo organizovali lov na medvjeda. Na osnovu plana gazdovanja koji smo uradili, konačno smo dobili tu dozvolu, jer je brojno stanje značajno povećano pa se često evidentira i prijavljuje šteta koju čine. Ova vrsta lova je najatraktivnija koju možemo ponuditi lovcima", istakao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, lov će biti organizovan na komercijalnoj osnovi, a cijene za kotizaciju i odstrel određene su pravilnikom koji je donesen na federalnom nivou.

"Moram reći kako su te cijene vrlo visoke za naše uslove i prilike, s tim da naši članovi koji žele sudjelovati u lovu plaćaju četrdeset posto manju cijenu u odnosu na druge lovce", istakao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, sav prihod koji se ostvari u ovome vidu komercijalnog lova poslužiće Lovačkom društvu "Sana" za njihove redovne aktivnosti kao što su prehrana divljači i održavanje lovišta.

U toku lovne sezone koja je na izmaku i završava se krajem marta, planom gazdovanja, planiran je odstrel dvije jedinke medvjeda, a u narednoj lovnoj sezoni ukupno četiri primjerka ove divljači. Zbog stroge zabrane lova na medvjede i visokih kazni populacija medvjeda se u grmečkim šumama uspjela rehabilitirati, a posljednjih godina bilježi se i šteta koju medvjedi čine. Najčešće su na njihovoj meti košnice, s obzirom na to da brojni ovdašnji pčelari posjeduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu, a zna se desiti i da napadaju stoku na ispaši.

U proteklom periodu zabilježeno je više takvih primjera, a u Lovačkom društvu "Sana" ističu kako su u velikom broju slučajeva bili primorani vlasnicima nadoknađivati dio pričinjene štete, s obzirom na to da gazduju lovištem u kojem obitavaju medvjedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije