Svijet životinja

Mladen Šantić podno Plješevice uzgaja šarplanince

Mladen Šantić podno Plješevice uzgaja šarplanince
Foto: N.N. | Mladen Šantić podno Plješevice uzgaja šarplanince

BIHAĆ - Mladen Šantić iz naselja Vedro Polje ispod planine Plješevice, nadomak Bihaća, jedini je uzgajivač psa šarplaninca na području Unsko-sanskog kantona i u to je utkao mnogo energije, ljubavi i truda.

Na svome prostranom imanju stvorio je dobre uslove za uzgoj ovih veličanstvenih pasa, te dodaje kako je sve započelo sasvim slučajno, prije dvadesetak godina, kada je na poklon dobio svog prvog šarplaninca.

Kaže kako se vremenom odlučio da ih uzgaja te se povezao s uzgajivačima širom Balkana. 

"Brat mi je iz Livna donio štene, nakon toga sam kupio jednu ženku u Sarajevu, a nedugo potom započeo sam s ozbiljnim uzgojem kada sam kupio psa Baruta od jednog uzgajivača u Paraćinu. Trenutno u svojoj uzgajivačnici imam 12 odraslih šarplaninaca, te 13 štenaca iz vlastitog uzgoja, i to iz više generacija", kazao je Šantić za "Nezavisne". 

Dodaje da uskoro iz Beograda dobija odraslog mužjaka i ženku, kako bi preko njih mogao stvoriti novu krvnu liniju. 

Prema njegovim riječima, u kvalitetnoj uzgajivačnici moraju postojati optimalni uslovi, počevši od boksova, prostora za kretanje i šetnju pasa, pa do ishrane od koje mnogo zavisi. 

"Boksove treba redovno čistiti, psi se moraju redovno hraniti, a u ovim zimskim danima postavljam slamu kako im ne bi bilo hladno. Svakodnevno im se mora osigurati vrijeme i prostor za kretanje, kako bi bili u idealnoj kondiciji", navodi Šantić. 

Ističe kako su tokom stotina godina šarplaninci uspjeli opstati na prostorima Balkana kao čistokrvna pasmina i da se, kada se radi o autohtonosti, s ovih prostora još jedino tornjaci mogu porediti s njima. 

"Moje mišljenje je da pasmine koje se uvoze odudaraju od svog izvornog tipa i smatram da su precijenjene u odnosu na šarplaninca", ističe Šantić. 

Dodaje kako je u prošlosti bilo puno nestručnosti u ukrštanju šarplaninca s drugim rasama, što je moglo nepovratno pokvariti čistotu ove pasmine.

"Sa svojim psima sudjelujem na brojnim takmičenjima, ali pažljivo biram mjesta gdje odlazim, kao što je, recimo, renomirana kinološka izložba koja se održava u Banjaluci. Moji psi pripadaju starom soju koji potiče s obronaka Šar-planine i za njih sam dobio brojne nagrade i priznanja", navodi Šantić. 

Dodaje kako je vrlo važno pse redovno cijepiti i čistiti od parazita da bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti. Inače, kada je riječ o genetskom centru šarplaninca, on se nalazi na Šar-planini i široj okolici, gdje je tradicionalno štitio i čuvao stada od vukova i medvjeda. Smatra se kako je u davnoj prošlosti na prostore Balkanskog poluostrva dospio tokom brojnih migracija stočarskog stanovništva s prostora Kavkaza i Male Azije, gdje i danas ima puno srodnih pasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije