Svijet životinja

Rodio se bijeli nosorog u belgijskom zoološkom vrtu

Rodio se bijeli nosorog u belgijskom zoološkom vrtu
Foto: Pixabay | Rodio se bijeli nosorog u belgijskom zoološkom vrtu

Mladunče bijelog nosoroga došlo je na svijet u belgijskom zoološkom vrtu Pairi Daiza, saopštili su danas njegovi radnici koji učestvuju u programu očuvanja ove ugrožene životinjske vrste.

"Prekrasan mali mužjak došao je na svijet u ponedjeljak, 25. novembra, rano ujutro", stoji u saopštenju Pairi Daiza. "Majka mladunčeta Madiba i mladunče su dobro."

Iz zoološkog vrta su objavili da je skotna još jedna ženka po imenu Elie, a dolazak novog mladunca na svijet očekuju krajem ove godine.

U oba slučaja se radi o prirodnom začeću.

Sjeverni bijeli nosorog pred izumiranjem

U saopštenju zoološkog vrta stoji da je južni bijeli nosorog izbjegao potpuno izumiranje u 20. vijeku te se dodaje da broj primjeraka u divljini danas iznosi samo oko 20.000.

Drugoj podvrsti, onoj sjevernog bijelog nosoroga, uskoro prijeti izumiranje. Na čitavoj planeti postoje još samo dvije ženke. Posljednji mužjak Sudan uginuo je prošle godine.

Problematičan sistem razmnožavanja

Zbog krivolova i gubitka staništa broj bijelih nosoroga strelovito opada, a uz navedeno je otegotna okolnost spor sistem razmnožavanja. Naime, ženke polno sazrijevaju sa sedam ili osam godina te svake dvije do tri godine okote jedno mladunče nakon čak 16 mjeseci gestacije.

Kod nekih vrsta nosoroga uspješno je sprovedena umjetna oplodnja, ali u zadnjih je petnaestak godina usljed kompleksnog načina razmnožavanja okoćeno manje od 10 jedinki.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije