Svijet životinja

Sedam rasa pasa koji rijetko laju (FOTO)

Sedam rasa pasa koji rijetko laju (FOTO)
Foto: Pixabay | Sedam rasa pasa koji rijetko laju (FOTO)

Mada su psi naši najbolji prijatelji, njihovo lajanje ponekad može biti iritantno, posebno u stambenim zgradama.

Iako svi psi laju, određene rase su po prirodi tihe, čak i u situacijama koje drugim psima stvaraju anksioznost.

Prema portalu The Spruce Pets, psi koji rijetko laju puni su samopouzdanja i drže se rutine, zbog čega se osjećaju sigurno u svojoj okolini.

Stručnjaci su ovih sedam pasmina označili kao najtiše:

Avganistanski hrt

Poznati po svojoj tihoj i nezavisnoj prirodi, avganistanski hrtovi su zaigrani i niježni prema svojim vlasnicima. Njihovo svilenkasto krzno, međutim, zahtjeva svakodnevnu njegu, a znaju da budu i tvrdoglavi, zbog čega nisu idealni za svako domaćinstvo.

Akita

Akite su izvrsni čuvari i laju samo kada upozoravaju na opasnost. Vežu se za mali broj ljudi i mogu biti rezervisane prema strancima. Doslijedan trening ključan je za ovu rasu.

Basenji

Basenji je jedna od najstarijih pasmina pasa, a poznati su po tome što proizvode zvukove koji podsjećaju na jodlovanje. Iako su većinu vremena tihi, proizvodiće zvuke kada su uzbuđeni.

Ovo je jako energična rasa koja se preporučuje iskusnim vlasnicima.

Čau Čau

Čau Čau psi po prirodi su samostalni i izgledaju kao medvedići. Laju samo kada osjete opasnost. Na prvi pogled se mogu činiti agresivnima, ali to je zato što su zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

Hrtovi

Među najtišim rasama nalaze se i hrtovi. Oni su opušteni i jako se vežu za svoje vlasnike. Laju kada osećaju anksioznost, jer su odvojeni od svojih vlasnika, ali taj problem može se riješiti uz pomoć trenera za pse.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Iako su većinu vremena tihi, ovi psi laju kada se osjete zapostavljenima i traže vašu pažnju. Ne smiju da budu sami duže vrijeme, jer će početi da laju.

Šiba Inu

Tihi i rezervisani, ovi psi su veoma odani svojim vlasnicima. Potrebna im je umjerena količina vježbanja. Preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima, jer ih je teško dresirati zbog njihovog nezavisnog i tvrdoglavog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije