Svijet životinja

Sove ušare se nastanile u krugu bolnice

Sove ušare se nastanile u krugu bolnice
Foto: N.N. | Sove ušare se nastanile u krugu bolnice

SANSKI MOST - Pažnju osoblja i pacijenata Opće bolnice i Doma zdravlja u Sanskom Mostu već nekoliko sedmica privlači jato sova ušara i one borave u zimzelenim granama visokog bora koji raste u krugu ovih zdravstvenih ustanova ili na obližnjim brezama.

Prema riječima očevidaca, radi se o jatu koje broji dvadesetak sova, a medicinski radnici kažu kako su se već navikli na prisustvo novih komšija.

Kažu kako se ove neobične ptice uopšte ne osvrću na prisustvo ljudi, dok ornitolozi ističu kako ovo nije neobična pojava s obzirom na to da se ova vrsta sova zimi skuplja u zimujuća jata.

O sovama postoje različite predrasude, pa se u nekim krajevima smatra da će, ako sova hukne, neko brzo umrijeti. Međutim, u mitologiji brojnih drugih naroda vjeruje se da sova donosi sreću, bogatstvo, zdravlje i ljubav.

U mnogim zemljama sove su povezane s mudrošću, magijom i pojačanom čulnošću. Različite boje ovih ptica često imaju određeno značenje, pa se tako bijele sove smatraju simbolom sreće, žute predstavljaju mir, roze označavaju ljubav, zlatne bogatstvo, a zelene su simbol za snove.

Inače, sove ušare spadaju među krupnije ptice i mogu težiti od dva do četiri kilograma. Ime su dobile po velikim pernatim izraslinama na vrhu glave koje, međutim, nemaju nikakve veze s pravim ušima. Teško je razlikovati mužjake i ženke jer su iste boje i veličine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije