Svijet životinja

Tajne antarktičkih morskih paukova otkrivene nakon 140 godina

Tajne antarktičkih morskih paukova otkrivene nakon 140 godina
Foto: Youtube / Printscreen | Tajne antarktičkih morskih paukova otkrivene nakon 140 godina

Naučnici su konačno riješili 140 godina staru misteriju o tome kako džinovski antarktički morski pauci brinu o svojim jajima. Za razliku od drugih morskih paukova koji nose svoja jaja dok se ne izlegu, džinovski antarktički morski pauk pričvršćuje svoje hiljade sićušnih jaja na kamenito morsko dno, otkriva nova studija.

Morski pauci su morski zglavkari koji žive u okeanima širom svijeta. Imaju osam izuzetno dugih, tankih nogu koje ih čine sličnim, ali nisu u srodstvu sa kopnenim tatinim dugonogim paucima. Mnogi morski pauci narastu samo do nekoliko centimetara, ali oni koji žive na polovima mogu imati raspon nogu do pola metra — fenomen poznat kao "polarni gigantizam" jer su mnogo veći od morskih pauka u toplijim klimama.

Morski pauci su među rijetkim morskim zglavkarima čiji mužjaci brinu isključivo o svom potomstvu.

"Kod većine morskih paukova, muški roditelj se brine o bebama noseći ih dok se razvijaju", rekla je Ejmi Moran, vodeći autor nove studije i profesor na Školi prirodnih nauka Univerziteta Havaja u Manoi, prenosi "Live Science" navodeći da istraživanja reproduktivnih strategija morskih paukova sežu 140 godina unazad, a nikada nije primjećeno ponašanje tri od 11 priznatih porodica morskih pauka.   Da bi utvrdili kako ovi morski pauci brinu o svojim jajima, ronioci su ušli u ledene vode na Antarktiku i ručno sakupili jedinke. Parovi su zatim prevezeni u istraživačku ustanovu gdje su boravili u rezervoarima kako bi se moglo posmatrati njihovo ponašanje.

Dva odvojena para koja se pare na kraju su položila hiljade jaja na dno rezervoara. Međutim, umjesto da nosi jaja naokolo kao što to čine drugi morski pauci, jedan roditelj, vjerovatno mužjak, proveo je dva dana pričvršćujući leglo nalik oblaku na dno rezervoara. Poslije nekoliko nedjelja, izgledalo je da su jaja prekrivena algama, zbog čega ih je teško vidjeti u rezervoaru. U divljini, obrasle alge mogle bi pomoći da se ova jaja kamufliraju uz morsko dno, prenosi "Politikin magazin".

"Imali smo toliko sreće što smo mogli da vidimo ovo", rekao je koautor studije Ming Vei Aron Toh ne krijući zadovoljstvo što imaju priliku da proučavaju i posmatraju tako nevjerovatna stvorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije