Svijet životinja

Udruženje "Nirina": Udomljeno 2.000 pasa, neki završili i u Kanadi

Udruženje "Nirina": Udomljeno 2.000 pasa, neki završili i u Kanadi
Foto: N.N. | Udruženje "Nirina": Udomljeno 2.000 pasa, neki završili i u Kanadi

TUZLA - Udruženje za zaštitu životinja "Nirina" iz Tuzle, u okviru kojeg djeluje azil za pse, prodajnim bazarom je počelo obilježavati 10 godina postojanja i rada.

Različiti predmeti za pse, okovratnici, ogrlice, narukvice, umjetničke slike i ostalo svake godine se prodaju na bazaru, koji organizuju članovi Udruženja "Nirina", a posjetitelji mogu donirati novca koliko žele za predmet koji uzmu.

"Sredstva koja prikupimo idu za dalji naš rad. Uglavnom sredstva idu za hranu za pse, jer su cijene podviljale u zadnje vrijeme i imamo problema s tim. Jedan dio sredstava uložit ćemo u projekat koji će biti urađen i poklonjen Tuzli", pojasnila je Lejla Majdančić, volonterka pomenutog udruženja, koje ovaj mjesec obilježava deceniju rada i postojanja.

U azilu za pse se trenutno nalazi 350 pasa. Iz Udruženja ističu da je nekada bilo tri puta više životinja.

"Za 10 godina udomili smo više od 2.000 pasa s tuzlanskih ulica. Nastavljamo i dalje to raditi i napredujemo. Manji broj pasa je udomljen u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Veći dio je otišao za Dansku, Austriju, pa čak i Kanadu", pojašnjava volonterka.

Za sve to su potrebni i volonteri, koji su često odustajali od rada u azilu, ali je sada situacija drugačija. Sada desetak aktivnih volontera daje svoj doprinos radu azila.

"Ono što mi svaki dan radimo je da šetamo pse, socijalizujemo ih, čistimo, kupamo, hranimo i to je jedan, prije svega, prljav posao. Ali kada vas pas zagrli, kada ga udomimo, to je nešto što nas ispunjava i što nas sve drži u azilu. I ko dođe jednom ili dva puta, uvijek će se vratiti", kazala je Majdančićeva i pozvala sve zainteresovane građane da se priključe timu koji je počeo od nule, a danas se ima čime pohvaliti.

"Finansijski smo bili u minusu. Stara uprava i stari menadžment su ostavili preloše uslove, blato, kućice nisu bile izgrađene. Hrane, kada je bilo, bila je loša. Stvarno je stanje bilo katastrofa. Danas azil izgleda kao pansion. Hrana je dobra, izgradili smo hale, kućice, imamo ambulantu. Stvarno smo se potrudili", ističe ona.

U narednom periodu cilj je udomiti što više pasa i graditi azil i dalje. Zakonska regulativa ne štiti ove životinje te nevladine organizacije traže načine da se smanji neodgovornost građana prema psima koje ostavljaju na ulicama. U svemu tome je bitna edukacija i drugačiji odnos prema psima.

"Ovaj mjesec imamo aktivnost sa djecom. Razna obdaništa su nam dolazila i mi smo išli njima i imali smo radionice. Pokazali smo djeci kako to treba izgledati, a da i oni dalje roditeljima to proslijede", zaključuje volonterka azila.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije