Svijet životinja

Zaintrigirali svijet, boje rogove sobovima da bi spriječili nesreće

Zaintrigirali svijet, boje rogove sobovima da bi spriječili nesreće
Foto: Facebook | Ideja zaintrigirala svijet, boje rogove da bi spriječili saobraćajne nesreće

Tokom noćne vožnje može biti gotovo nemoguće uočiti divlju životinju na putu sve dok nije prekasno. Zapravo, Finska je procijenila da više od 4.000 sobova godišnje ugine zbog saobraćajnih nesreća. Ova nezahvalna statistika je i skupa. Šteta se procjenjuje na 15 miliona evra godišnje. To je inspirisalo udruženja poput Finnish Reindeer Herders Association da pronađu rješenja tog problema. Jedna jedinstvena i genijalna ideja je pošpricati rogove sobova reflektujućom bojom i tako ih učiniti vidljivijima u mraku.

Godine 2014. prvi put su nanijeli boju na različite dijelove sisara. Nadali su se da će tako životinje poput jelena i sobova učiniti vidljivijima, odnosno vozaču dati vremena da uspori, a životinji da se udalji.

"Sprej se trenutno testira na krznu, ali može biti još učinkovitiji na rogovima jer se vide sa svih strana", objasnila je tada Anne Ollila, predsjednica Reindeer Herders Association.

Iako je ideja u teoriji bila sjajna, u praksi se pokazala manje učinkovitom, ali ne odustaju.

"Rogovi obojeni reflektujućom bojom zaintrigirali su cijeli svijet i bila je to najbolja kampanja do sada. Postoje neki problemi s trajnošću i korisnošću, ali razvoj ideje se nastavlja", dodala je.

Finska ideja samo je jedan od načina na koji ljudi pokušavaju zaštititi životinje. Širom svijeta grade se prelazi za divlje životinje, odnosno nadvožnjaci, koji pomažu životinjama da prelaze preko prometnih puteva na svoje stanište.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije