Novosti

40 godina Ford Fieste (FOTO)

40 godina Ford Fieste (FOTO)
40 godina Ford Fieste (FOTO)

Ford ove godine slavi 40-godišnjicu modela Fiesta koja se trenutno nalazi u svojoj šestoj generaciji, ali kojoj se polako bliži kraj jer se potpuno nova generacija očekuje tokom sljedeće godine.

Prva Fiesta predstavljena 1976. godine se inače nudila samo kao trovratni hatchback dužine svega 350 cm, sa rasponom snage od 40KS pa do 90KS u verziji 1.6 RS iz 1980. godine, dok je aktuelni model na raspolaganju kao hatchback sa 3 i 5 vrata ali i kao sedan na nekim tržištima.

Fiesta se trenutno proizvodi u više fabrika širom sveta, od Evrope do Kine i od Brazila do Rusije.

Ford će na predstojećem događaju Goodwood Festival of Speed prikazati i Fiestu ST200, koja pod haubom ima 1.6 litarski turbo motor sa 200KS i 290 Nm, što je 10% više snage i 20% obrtnog momenta u odnosu na regularnu Fiestu ST. Kako se kaže u vesti, Fiesta ST200 od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi i postiže maksimalnih 230 km/h.

U paketu su i Storm Grey boja, crni alu točkovi od 17 inča, crvena kočiona klešta, Charcoal Recaro prednja sjedišta dijelom u koži, kontrastni srebrni šavovi, modifikovano oslanjanje i prenosni odnosi mjenjača, unapređeni Torque Vectoring Control, kao i Electronic Stability Control sa 3 moda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije