Novosti

Akumulator je "mrtav", ne kupujte novi dok ne provjerite ove stvari

Akumulator je "mrtav", ne kupujte novi dok ne provjerite ove stvari
Foto: N.N. | Akumulator je "mrtav", ne kupujte novi dok ne provjerite ove stvari
N.N.

Novi akumulator ne bi smio da se kupuje i ugrađuje prije nego što se provjeri ispravnost električnog sistema i instalacija automobila.

U suprotnom, ako postoji problem u električnom sistemu koji su izazvali otkazivanje akumulatora, može se dogoditi da se ubrzo isprazni odnosno otkaže i novi akumulator.

Zbog toga, prije kupovine akumulatora, treba provjeriti sledeće:

Ispravnost alternatora

Da bi se akumulator pravilno punio, napon alternatora, u području srednjih obrtaja motora, treba da bude 14,2 do 14,5 V. Ako je napon punjenja izvan tog naponskog intervala, problem je u regulatoru napona i/ili (neisptavnom) alternatoru, navodi Autoportal.

Alternator je kod starijih automobila, odnosno onih sa više pređenih kilometara, preporučljivo servisirati i preventivno. Nakon servisa, stvaraće manje mehaničkog otpora i proizvoditi više električne energije.

Potrošnja električne energije u mirovanju Kada je elektronski modul uključen u programu "spavanja", za održavanje osnovnih funkcija kao što je elektronska blokada paljenja, jačina struje ne smije da pređe 5 mA. Ako je jačina struje u mirovanju veća, problem je u modulu ili instalaciji. U prvom slučaju je potrebno reprogramirati sistem, a u drugom popraviti električnu instalaciju na mjestu gdje struja "preskače".

Ispravnost anlasera

Kao i kod alternatora, kod starijih automobila i onih sa mnogo pređenih kilometara, anlaser je takođe preporučljivo preventivno servisirati. Stvaraće manje mehaničkog otpora i trošiti manje električne energije za pokretanje (paljenje) motora.

Kada ste sigurni da je sve ispravno, provjerite nivo elektrolita u akumulatoru i po potrebi dospite destilovanu vodu, pa ga odpunite punjačem. Možda ćete tako spasiti vaš akumulator, ali mu je životni vijek sigurno skraćen.

Inače, razloga zbog kojih akumulatori mogu da otkažu ima više:

Ukoliko imate problema sa akumulatorom važno je da, navedenim redosljedom, proverite dijelove elektro - sistema vašeg automobila i, po potrebi, popravite ili zamijenite neispravne ili dotrajale.

(Telegraf.rs)  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije