Novosti

Alfa Romeo neće proizvoditi automobile do kraja godine

Alfa Romeo neće proizvoditi automobile do kraja godine
Foto: Alfa Romeo promo | Alfa Romeo neće proizvoditi automobile do kraja godine

Katastrofalna godina za italijansku marku.

Od 20. decembra Alfa Romeo ne stvara nova vozila. Proizvodne trake u fabrici u Kasinu mirovaće do kraja godine, a vjerovatno i početkom iduće. Mediji sa Apeninskog poluostrva ističu da bi pauza u proizvodnji trebalo da traje do 3. januara, mada neki vjeruju da će se sa montažom krenuti tek 9. januara.

Dakle, 2021. je bila apsolutno užasna za Alfu Romeo. Potražnja za jedina dva modela u gami ovog brenda, Stelvio i Giulijom, opala je značajno, odnosno dotakla istorijski minimum. Giulia je imala posebno lošu godinu iza sebe, dok se njen SUV brat ipak nešto bolje proveo.

Pogon u Kasinu gdje se vrši montaža Giulije i Stelvija pretrpio je velike probleme, prije svega zbog nabavke poluprovodnika i mikročipova, a između ostalog i zbog pomenute umanjene potražnje. Tako je tokom 2021. godine bilo ukupno 96 neradnih dana, što već samo po sebi predstavlja katastrofalan podatak za ovu fabriku.

Šta više, to je samo malo manje naspram “pandemijske” 2020. godine, kada je zbog mjera protiv širenja virusa korona ova proizvodna lokacija mirovala 102 dana.

Da li će 2022. godina biti bolja za Alfa Romeo ostaje da se vidi. Očekuje se da bi dolazak Tonalea trebalo da donese veliki broj prodatih vozila, ali i to nije sigurno, jer nestašica mikročipova ugrožava kompletnu automobilsku industriju, odnosno proizvodnju u toj privrednoj grani, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije