Novosti

Ambiciozni BMW: Nova baterija, 30% veća autonomija

Ambiciozni BMW: Nova baterija, 30% veća autonomija
Foto: Pixabay | Ambiciozni BMW: Nova baterija, 30% veća autonomija
N.N.

​BMW je objavio prve detalje o novoj, šestoj generaciji baterijskog dizajna, koji stiže na trište sredinom decenije.

Nove baterije će predstavljati značajno unapređenje pete generacije dizajna i biće namijenjene najnovijim modelima ove marke, poput BMW iX i BMW i4.

Nova baterija je i dalje litijum-jonskog tipa, ali ima kružni dizajn ćelija, koji omogućava efikasnije pakovanje u odnosu na sadašnji oblik prizme.

U samoj ćeliji je povećan sadržaj silicijuma i nikla, a smanjena količina skupog kobalta. Pored toga, kobalt može biti zamijenjen fosfatom litijum-gvožđa.

BMW navodi da novi dizajn donosi prednost u energetskoj gustini ćelija za 20%, a procjenjuje se da će to rezultovati 30% većom autonomijom u odnosu na baterije pete generacije slične veličine i mase.

Druga ključna prednost nove baterije je prelazak na arhitekturu od 800V, što usvaja sve više proizvođača, jer to omogućava brzo punjenje velikom snagom. BMW nije objavio konkretne podatke o vremenu punjenja, ali se očekuje da to bude oko 30% brže u poređenju sa današnjim baterijama.

Razvoj novih baterija odvija se u BMW centru u Minhenu. Njemačka kompanija će sama proizvoditi nove baterije u šest fabrika ukupnog kapaciteta do 20gWh.

Fabrike su raspoređene ravnopravno u Kini, Evropi i Sjevernoj Americi i u proizvodnom procesu će koristiti reciklirane materijale.

Ovo sve zajedno znači da bi cijena proizvodnje baterija mogla da se umanji do 50% u odnosu na petu generaciju, navodi BMW, prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije