Novosti

Amerikanci će do kraja godine sjesti u prve vijetnamske automobile

Amerikanci će do kraja godine sjesti u prve vijetnamske automobile
Foto: VinFast promo | Amerikanci će do kraja godine sjesti u prve vijetnamske automobile
N.N.

Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast otpremio je u SAD prvu pošiljku od 999 automobila.

U prvoj pošiljci biće isporučeno 999 vozila zato što se taj broj smatra srećnim u Vijetnamu, objasnili su u VinFastu.

Prvi automobili trebalo bi da budu isporučeni kupcima do kraja decembra, rekli su iz kompanije. Dio kontigenta SUV modela VF 8 namijenjen je američkoj kompaniji za najam automobila, Autonomy, ali većinu su naručili pojedinci, rekao je izvršni direktor VinFasta, Le Thi Thu Thuy.

VF 8, koji još nazivaju i "vijetnamski BMW" košta od 42.200 dolara, bez uračunate baterije koja se u tom slučaju uzima u najam, dok sa baterijom cijena iznosi 57.000 dolara.

Vijetnamska kompanija objavila je prošle sedmice da je Autonomy naručio 2500 električnih vozila, što je njena najveća korporativna narudžbina otkako su počeli da posluju, piše Index.

Kompanija je planirala da do decembra iz fabrike u Hajpongu isporuči čak 5000 vozila, ali to joj nije pošlo za rukom. Naveli su da su iz svijeta primili gotovo 65.000 narudžbina i očekuju da će do 2026. prodavati 750 hiljada električnih vozila godišnje.

VinFast očekuje da će tokom januara 2023. u SAD, prvo izvozno tržište, moći da isporuče i drugu pošiljku automobila, dodao je Thuy.

Planiraju da proizvode automobile i u SAD

Vijetnamska kompanija planira i da proizvodi automobile u SAD od jula 2024, i nada se da će ispuniti uslove za poreske podsticaje, predviđene Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), istakli su u VinFastu.

Zakon od proizvođača automobila zahtijeva da polovinu minerala koji se koriste u baterijama, do 2024. vade u Sjevernoj Americi ili u savezničkim zemljama. Do 2026. taj bi udio trebalo da poraste na 80 odsto.

Vodeći proizvođači automobila tvrde da su ti ciljevi nerealni i trenutno nije jasno kako će VinFast ispuniti kriterijume za nabavku.

"IRA je bila iznenađenje za sve nas, ali zapravo ne utiče na našu strategiju u SAD. Čim počnemo da proizvodimo automobile u SAD, naši kupci imaće pravo na poreske olakšice", rekao je Thuy.

Projekat izgradnje fabrike u Severnoj Karolini trenutno kasni nekoliko mjeseci, napominje Rojters.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije