Novosti

Aston Martin Rapide E predstavljen u Šangaju

Aston Martin Rapide E predstavljen u Šangaju
Foto: Aston Martin | Aston Martin Rapide E predstavljen u Šangaju

Britanska marka je predstavila Rapide E u Šangaju. Već na prvi pogled je jasno da se radi o jednom Aston Martinu. Doduše, u igri je četvoro vrata, a 6,0-litarski V12 je dobio "otkaz". Umjesto njega, zadnje točkove pogoni tandem elektromotora pozicioniranih pozadi.

Prvi čisto električni model Aston Martina isporučuje 612 ks i autonomiju od 350 kilometara. Međutim, biće proizvedeno samo 155 primjeraka.

Tamo gdje je tradicionalno počivao V12, u slučaju Rapidea E se nalazi paket baterija od 800 V, presvučen kevlarom i ugljeničnim vlaknima, sastavljen od preko 5.600 litijum-jonskih ćelija.  Inače, električna konfiguracija je proistekla iz saradnje s Williamsom. To je dovoljno za kombinovanu snagu od 612 konja (450 kW) i 950 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što daleko nadmašuje sve iteracije V12 Rapidea.

Sprint do "stotke" traje ispod četiri sekunde, što je gotovo sekundu brže od Rapidea S, pa čak i u odnosu na AMR izdanje. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Prvi električni Aston Martin definitivno ne razočarava.

Što se tiče autonomije, ona varira u zavisnosti od "težine stopala" na papučici "gasa", ali britanski proizvođač procenjuje domet od 322 kilometra po WLTP standardima. Baterije mogu da se pune i preko sistema brzog punjenja uz pomoć punjača od 400 V i 50 kWh, a sistem u automobilu dozvoljava čak i ekstremniju mogućnost sa 800 V i 100 kW, što u prevodu znači da baterija može da se napuni za samo sat vremena.

Nije samo električni pogon ono što je fascinantno kod Rapidea E. Tradicionalni klaster instrumentacija je zamijenjen 10-inčnim digitalnim displejem. Što se spoljašnjosti tiče, podvozje je kompletno redizajnirano da bi se obezbijedilo uglađenije strujanje vazduha od napred ka nazad, uključujući i novi zadnji difuzor koji akcenat stavlja na aerodinamičku efikasnost.

Naplaci su od aluminijuma, takođe novog dizajna, baš kao i sistem hlađenja kočnica. Kada smo već kod hlađenja, nema više masivnog V12, koji je zahtijevao protok vazduha, tako da su inženjeri mogli da se posvete aerodinamici.

Ipak, Aston Martin ulazi pomalo "stidljivo" u svijet "elektrike", jer će za sada proizvesti samo 155 jedinica. Međutim, ovo bi mogao da bude ključan zaokret ka novoj Lagonda marki, čiji će modeli u potpunosti biti s nultom emisijom.

(AutoRepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije