Novosti

Audi R8 treće generacije sa elektro-motorom snage i do 1000 KS

Audi R8 treće generacije sa elektro-motorom snage i do 1000 KS
Foto: N.N. | Audi R8 treće generacije sa elektro-motorom snage i do 1000 KS

Svijet se polako mijenja, pa i automobili. Da li će Audi preskočiti hibridizaciju svog super-automobila R8 i preći direktno na potpuno električni pogon?

Kako stvari stoje, treća generacija Audijevog super-automobila R8 neće imati atmosferski V10 motor zapremine 5,2 litra. Umjesto njega, pokretaće ga elektro-motor.

Prema nezvaničnim informacijama, novi Audi R8 će biti inspirisan konceptom PB18 e-tron, čija je ukupna snaga elektro-sistema je 770 konja.

Maksimalna brzina mu je 300 km/h a do stotke stiže za nešto više od dvije sekunde. U poređenju sa konceptom, novi Audi R8 bi trebalo da ima još bolje performanse, sa snagom koja bi bila bliska cifri od 1000 konja.

Iako su ove informacije još uvijek neprovjerene, pitanje je zašto bi Audi želio da tako radikalno izmijeni koncept modela R8. Tačno je da atmosferski motori bez elektrifikacije polako odumiru, ali, sa druge strane, očekuje se da glavni konkurenti imaju hibridni pogon.

Na primjer, McLaren 720S, Lamborghini Huracan i Ferrari 488 GTB će biti hibridi.

U svakom slučaju, prije nego što se dogodi novi R8, stići će mnogi drugi Audijevi modeli sa elektro-pogonom. Prvi među njima biće E-tron Sportback, rođak novog E-tron krosovera koji će se takođe vrlo uskoro pojaviti.

Poslije njih, sportsko odjeljenje Audija, Audi Sport, predstaviće svoj prvi električni auto pod nazivom E-tron GT, koji će predstavljati alternativu Porscheu Taycan.

(NN/magazinauto.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije