Novosti

Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028. godine

Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028. godine
Foto: Audi promo | Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028. godine

Audi je namjeran da okonča proces sklapanja konvencionalnih četvorotočkaša u pogonima postavljenim uz samo sjedište kompanije, na koji način bi dizeli i benzinci bili protjerani s ingolštatskih proizvodnih traka.

"Već u naredne tri godine, počev od ovog trenutka, oko polovine vozila proizvedenih u Ingolštatu će biti čisto električna, dok će vozila iz tog segmenta ostati kao jedina u proizvodnim planovima lokacije, počev od 2028. godine", izjavila je portparolka Audija.

Šef radničkog sindikata Peter Moš je u petak rekao za list "Augsburger Allgemeine" da će se s elektrifikacijom započeti tek 2023. godine i da će prvijenac pogona u Ingolštatu biti krosover srednje klase s oznakom Q6 e-tron.

"Ovo je prvi čisto električni velikoserijski model koji će početi da silazi s traka u Ingolštatu. Trenutno je u toku sklapanje prvih predserijskih primjeraka ovog modela", naznačila je glasnogovornica Audija.

Ali, potom bi stvari trebalo da počnu da se odvijaju po ubrzanom scenariju.

"Ubrzo krećemo s električnim nasljedinikom modela A6, i to će biti sedan E6. Baterijski nasljednici aktuelnih modela A3 i A4 sa SUS motorima, krenuće da se proizvode u Ingolštatu počev od 2029. godine", kazao je predsjednik sindikata Peter Moš.

S druge strane, na lokaciji fabrike u Nekarsulmu, porodice modela sljedeće generacije s oznakama A4 / A5 i A6 / A7 će startovati s proizvodnjom.

Moš je kazao da će se nastaviti sa usaglašenom praksom smanjenja broja radno angažovanih lica u Ingolštatu i Nekarsulmu. Planom je predviđeno da na tim lokacijama bude za 7,5 hiljada radnika manje u budućnosti.

Sam proizvođač, Audi je izjavio da u glavnoj fabrici trenutno privređuje dobrih 42.500 zaposlenih, dok je njih 15.600 u Nekarsulmu, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije