Novosti

Audi ostaje bez statusa perjanice VW Grupe?

Audi ostaje bez statusa perjanice VW Grupe?
Foto: N.N. | Audi ostaje bez statusa perjanice VW Grupe?

Njemački premijum proizvođač Audi mogao bi da ostane u drugom planu u pogledu ambicija Volkswagen Grupe u narednoj deceniji.

Audi je posljednjih godina bio ključni adut VW u razvoju tehnologija, ali kasni za konkurencijom na polju autonomnih vozila.

Posljednji Audijev adut je poluautonomni A8, pa su ga značajno nadmašili konkurenti poput Googlovog Waymo.

VW Grupa želi da se u narednom periodu opet izdigne kao lider u industriji nakon nekoliko burnih godina, a to bi trebalo da bude predstavljeno o novom desetogodišnjem planu.

Plan koji će Nadzornom odboru sredinom novembra predstaviti prvo čovjek VAG Herbert Dies koncentriše se na rezanje troškova istraživanja i razvoja, te pojačanje saradnje sa partnerima kao što je Ford, a koji tijesno sarađuje sa Googlovim Waymom.

Osim toga, VW Grupa će se fokusirati i na kompanije koje razvijaju softvere te baterijske sklopove, što bi sve u paketu mnoglo da ostavi po strani Audi.

To, naravno, ne znači propast za Audi, koji je jedan od najtraženijih brendova u svijetu, već samo gubitak bitne uloge na razvojnom planu u okviru grupacije.

VW je prošle godine potrošio 13,1 milijardi dolara na razvoj novih tehnologija, a Dies planira da u narednom periodu značajnije centralizuje aktuelnu strukturu, što će značiti manje slobode za Škodu, Seat, Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Ducati, Scaniju i MAN.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije