Novosti

Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra

Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra
Foto: webandi/Pixabay | Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra

Još prošle godine je bilo priče i nagađanja na temu kupoprodaje kapitala britanske kompanije McLaren.

Sada je Bloomberg preneo informaciju koju je inicijalno objavio njemački poslovni mediji specijalizovan za pitanja iz automobilske industrije, Automobilwoche, koja otkriva da Audi nudi Ostrvljanima sumu od 650 miliona evra, što je za 200 miliona više nego prošli put.

Ispostavilo se da Audi, kao dio grupacije Volkswagen, i dalje iskazuje interesovanje da kupi udio u kapitalu proizvođača sportskih automobila nazvanog McLaren.

Njemci su dakle odlučili da revidiraju ponudu i učine je izdašnijom, pa su umjesto prošlogodišnjih 450 miliona evra, sada ponudili i svih 650 miliona.

Razlog zbog kog uprava McLarena nije prihvatila prošlogodišnju ponudu Njemaca se upravo krije u tome da su procijenili uvodni predlog Germana isuviše mršavim.

Ako do transakcije dođe, Audi prvo namjerava da uloži u takmičarski tim koji se bori u šampionatu Formule 1 i koji se zove McLaren Racing, a koji je od ovog marta već dobio podršku američke kompanije Google.

Ulaganje u samu kompaniju za proizvodnju automobila bi došlo na red u drugoj fazi dogovora. Obje strane su navodno spremne da potpišu pismo o iskazanim namjerama, što bi trebalo da se dogodi koliko već danas.

Pored Audija, u pričama o akviziciji McLarena se prošlog novembra pominjao i drugi bavarski takmac - BMW, što i ne čudi znajući da stručnjaci ove firme sarađuju s kolegama iz McLarena u smislu realizacije ugovora o zajedničkom razvoju arhitekture za električna vozila.

Međutim, kako navode izvori novinskih redakcija, to je neobavezujući dogovor i lako bi mogao biti skrajnut ukoliko se realizuje sporazum s Audijem.

O ozbiljnim finansijskim poteškoćama s kojima se suočava rukovodstvo britanske firme se saznalo tokom 2020. godine, nakon što su prihodi oštro pali, a došlo je do otkazivanja nadmetanja na stazama uslijed izbijanja pandemije.

Kompanija je prije oko godinu dana prodala svoje raskošno sjedište u Vokingu za 170 miliona britanskih funti, odnosno za trideset miliona funti niži iznos u odnosu na inicijalna očekivanja.

(autorepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije