Novosti

Audi povlači 127.000 dizelaša

Audi povlači 127.000 dizelaša
Foto: N.N. | Audi povlači 127.000 dizelaša

Njemačka agencija za nadzor prometa motornim vozilima KBA pronašla je u najnovijim modelima dizelskih Audija ilegalan softver za kontrolu emisije ispušnih plinova. Audi je prisiljen iz prodaje povući 127.000 dizelaša.

Radi se o vozilima A4, A5, A6, A7, Q5, SQ5 i Q7, piše Express. Sporni softver pronađen je na nekoliko novih dizelskih V6 i V8 TDI motora koji zadovoljavaju trenutno aktualne EU6 norme.

Rok do 2. februara za ažuriranje sistema

Njemački Bild piše kako je Audi dobio rok do 2. februara da agenciji dostavi planove ažuriranja sistema kontrole emisije ispušnih plinova za ta vozila.

Iz Audija je izjavljeno kako će "softver za kontrolu ispušnih plinova u potpunosti biti revidiran, testiran i dostavljen agenciji na odobrenje".

Vozači Audija žrtve

"Cjelokupna automobilska industrija je vrlo 'tiha' u vezi s ovim skandalom, a najnovije vijesti o Audiju su možda samo početak. Postoji sumnja da skandal uz prevaru s dizelskim vozilima ide dalje. U svemu ovome, vozači tih vozila su žrtve", izjavio je Aman Johal, jedan od advokata iz Britanije koji prati ova događanja.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije