Novosti

Audi predstavio električni A6 karavan

Audi predstavio električni A6 karavan
Foto: Audi promo | Audi predstavio električni A6 karavan
N.N.

​Audi A6 Avant e-tron Concept najavljuje novi produkcijski model na striju njemačkog proizvođača.

Poslije limuzinske verzije električnog modela A6, koja je predstavljena prošle godine, debitovao je i karavan.

Doduše, to je još konceptni automobil, ali ne treba sumnjati da će serijska verzija u velikoj mjeri biti zasnovana na ovom vozilu.

Kako kažu u Audiju, produkcijski A6 Avant e-tron u prodajne salone stiže 2024. godine, a prije toga, na ulice najpre dolazi A6 e-tron limuzina.

A6 Avant e-tron Concept deli iste dimenzije kao prošlogodišnji A6 e-tron.

Dužina oba vozila je 4,96 metara, širina 1,96 metara, a visina1,44 metra.

Što se dizajna karoserije tiče, dva koncepta su sprijeda praktično identična, a razlike su u zadnjem dijelu gdje praktičniji Avant ima više prtljažnog prostora i drugačiji izgled.

Avant zbog svoje karavan karoserije ima i nešto lošiju aerodinamiku, s obzirom da je koeficijent otpora vazduha 0,24, u odnosu na 0,22 kod koncepta A6 e-tron.

A6 Avant e-tron Concept postavljen je PPE mehaničku platformu namijenjenu premijum modelima na struju VW grupacije, koja je takođe osnova za predstojeći Q6 e-tron krosover.

Pokreću ga dva električna motora (svaki na po jednoj osovini), ukupne snage 476 "konja" (350 kilovata) i 800 njutn-metara obrtnog momenta.

Audi ne otkriva tačan kapacitet baterije, ali nagovještava da je on oko 100 kWh. Kapacitet punjenja od 800 volti i 270 kilovata omogućava da se za 10 minuta baterija dopuni toliko da auto može da pređe narednuh 300 km.

Za dopunu od 5 do 80 odsto kapaciteta, potrebno je manje od 25 minuta, kažu u Audiju.

U zavisnosti od pogonskog sklopa, produkcijski A6 Avant e-tron bi mogao da ubrza 0-100 kilometara na sat za manje od sedam sekundi, dok će visokoperformansna verzija isto ubrzanje obaviti za manje od 4 sekunde, navode u njemačkoj kompaniji.

Verzija električnog A6 Avant sa zadnjim pogonom trebalo bi da može da pređe 700 kilometara sa punom baterijom.

Audi za sada nije objavio fotografije unutrašnjosti vozila, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije