Novosti

Audijev šef protiv fosilnih goriva, najavio i termin prelaska na struju

Audijev šef protiv fosilnih goriva, najavio i termin prelaska na struju
Foto: Audi | Audijev šef protiv fosilnih goriva, najavio i termin prelaska na struju

Izvršni direktor Audija je jasno izrekao svoj stav naspram fosilnih goriva i prelaska autoindustrije na struju.

Evropski proizvođači automobila trebali bi do 2040. godine potpuno napustiti fosilna goriva, rekao je izvršni direktor Audija Markus Duessmann.

"Budimo hrabri kao Evropljani i preuzmimo na sebe potpuni odustanak od fosilnih goriva od 2040.", rekao je prvi čovjek Audija na konferenciji za novinare.

"Svu energiju moramo uložiti u električna vozila na baterije", dodao je.

Audi planira prestati prodavati automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2033. godine, a Volkswagen u čiju grupu Audi pripada namjerava to učiniti od 2035. u Evropi, a kasnije u Kini i Sjedinjenim Državama.

Drugi proizvođači automobila poput BMW-a upozoravaju da bi fokusiranje isključivo na proizvodnju električnih vozila moglo biti prerano, dok je potražnja za klasičnim automobilima i dalje velika.

Rasprave oko mogućeg embarga na ruski plin podigle su pritisak na kompanije i vlade da prošire ulaganja u obnovljive izvore energije. Tako Mercedes-Benz najavljuje ulaganja u vjetro i solarnu energiju.

Njemačka koaliciona vlada cilja na postupno izbacivanje uglja u idealnom slučaju do 2030., a cilj joj je ispuniti sve svoje potrebe za električnom energijom opskrbom iz obnovljivih izvora do 2035. godine.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije