Novosti

Austrija protiv zabrane SUS motora

Austrija protiv zabrane SUS motora
Foto: Honda promo | Austrija protiv zabrane SUS motora
N.N.

​Poput Italije, Češke, Njemačke i drugih zemalja, Austrija bi takođe mogla da pristane na postepeno ukidanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, samo ako to nije povezano sa zabranama nefosilnih alternativa, istakao je austrijski kancelar Karl Nehammer (iz partije ÖVP), mada za koalicionog partnera ima Zelenu stranku.

"Moramo da se suprotstavimo 'apokalipsi' klimatskih aktivista i protiv 'zabrane' motora s unutrašnjim sagorijevanjem, citirao je kancelara austrijski list Kronen-Zeitung. Mada Austrija nema vlastitu automobilsku industriju, ima puno važnih i velikih kompanija povezanih s automobilskom industrijom."

"Bila bi greška ukinuti motore s unutrašnjim sagorijevanjem, jer biste se tada odrekli know-how prednosti i postali zavisni o drugima, a zavisnost o Kini kao proizvođaču već danas je evidentno veliki problem, "nastavio je Nehammer.

Ako Austrija zadrži svoj stav, njemački ministar saobraćaja Volker Wissing (FDP) imao bi još jednog pristalicu na nivou EU, navodi Revija HAK. Konačno glasanje članica EU o zabrani motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine odloženo je na neodređeno vrijeme od 7. marta jer Italija, Njemačka i nekoliko istočnoevropskih zemalja to ne žele da odobre, barem ne na takav način.

Između ostalog, traži se da se omogući prodaja automobila pokretanim sintetičkim gorivima. Međutim, mnoge druge zemlje, poput Francuske, to odbijaju i traže zabrane automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem 2035. godine. Tada bi kao nova vozila bila dozvoljena samo električna vozila ili vozila na vodonik.

Kancelar Nehammer je naglasio da u načelu nema razmimoilaženja sa Zelenima po pitanju zaštite klime, ali da postoje određene potrebne mjere na tom putu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije