Novosti

Autonomno kočenje postaje obavezna oprema od 2020. godine

Autonomno kočenje postaje obavezna oprema od 2020. godine
Foto: N.N. | Autonomno kočenje postaje obavezna oprema od 2020. godine

Čak 40 država svijeta dogovorilo se u Ženevi o nacrtu nove uredbe UN-a o obaveznoj ugradnji sustava za autonomno kočenje.

Tom uredbom biće obuhvaćeni svi automobili i laka komercijalan vozila od 2020. godine, a takva odluka samo je prva u nizu.

 Naime, već se duže vrijeme špekuliše kako će se brojni sisteme i aktivne sigurnosti proglasiti obaveznom opremom u svim novih automobilima. Da će to prouzročiti golemo povećanje cijena, ponajprije najmanjih modela, prvi je priznao Volkswagen najavom kako bi up! mogao poskupjeti 3.500, a Polo 4.000 evra.

Premda je zasad riječ tek o nacrtu uredbe, gotovo je sigurno da će na slijedećem sastanku u lipnju takva odluka biti prihvaćena od strane svih članica Evropske unije i Japana.

 Stručnjaci predviđaju kako će obavezna ugradnja sistema za autonomno kočenje obuhvatiti 15 miliona vozila koji se godišnje proizvedu u EU te dodatnih četiri miliona koji se proizvedu u Japanu.

Obavezan sistem za autonomno kočenje, koji će vrlo vjerovatno od 2020. godine biti sastavnih dijelom opreme svakog novog automobila, pomoću senzora će registrirati sve objekte u blizini automobila te će po potrebi aktivirati automatsko kočenje pri brzinama do 60 km/h. No, sasvim dovoljno za veliku većinu gradskih uslova vožnje, kad su saobraćajne nesreće i najčešće, pogotovo naleti na pješake.

(NN/autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije