Novosti

AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.

AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.
Foto: N.N. | AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.

Osim premijera novih modela, u istom periodu predviđen je i redizajn svih postojećih Lada.

Kako bi osnažio naučni i tehnički potencijal kompanije za najavljenu ofanzivu novih modela, AvtoVAZ je uposlio oko 400 novih inženjera, uključujuči mlade stručnjake i diplomce fakulteta, navodi ruski Autostat.

Brend Lada trenutno je zastupljen u takozvanom B i B+ automobilskom segmentu, kao i u klasi SUV i lakih komercijalnih vozila, a familiju putničkih vozila čine modeli Vesta, XRay, Largus, Granta i 4x4 (nekadašnja Niva).

U junu 2018. lanisrana je Lada Vesta Cross Sedan sa povećanim odstojanjem od tla (203 mm), dok je u avgustu počela prodaja nove familije modela Granta – limuzine, hečbeka, karavana i liftbek verzije.

Pred kraj prošle godine počela je i prodaja SUV modela Lada XRay Cross, sa klirensom od 215 mm.

Osim toga, na sajmu automobila u Moskvi AvtoVAZ je izložio koncept Lada 4×4 Vision za koji se vjeruje da predstavlja nasljednika legendarne Nive. Za izgled koncepta 4×4 Vision zaslužan je šef dizajna Stiv Matin, koje je oblikovao novu generaciju Ladinih modela, uključujući i Vestu.

Novi terenac ima karakteristične stilske detalje u obliku slova "X" koje smo viđali na svim Ladinim konceptima i serijskim modelima u posljednjih nekoliko godina.

Na staru Nivu podsjećaju neki elementi eksterijera, poput "škrga" na zadnjem nosaču krova.

Sa dužinom od 4,2 m, ovaj SUV veći je od aktuelne Lade (Nive) 4x4 za oko 25 cm, a detalji o pogonskom sistemu nisu saopšteni.

Iako AvtoVAZ nije otkrio planove o produkcijskoj verziji, ona bi u najboljem slučaju mogla da ugleda svjetlost dana do kraja 2019. godine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije