Novosti

BMW: Kupcima se ne može na silu nametati električna tranzicija

BMW: Kupcima se ne može na silu nametati električna tranzicija
Foto: Pixnio | BMW: Kupcima ne može na silu nametati električna tranzicija

​Izvršni direktor BMW-a, Oliver Zipse, je rekao da bi Evropska unija trebalo da preispita svoje ciljeve emisija CO2. Regulatorni pritisak na proizvođače automobila da smanje emisije CO2 pojačava se sljedeće godine.

"Vjerujemo da je sveobuhvatna revizija zakona o CO2 floti u EU ključna" rekao je Zipse tokom godišnje konferencije o rezultatima kompanije, piše "Automotive News Europe".

BMW je objavio da je smanjio emisije CO2 svoje cijele flote na prosječnih 20 odsto ispod svog potrebnog evropskog cilja za 2023. godinu, navodi "Revija HAK".

Zipse je rekao da će pooštravanje ciljeva CO2, koji zahtjevaju 25 odstotno smanjenje emisija iz voznog parka novih putničkih automobila prodatih u Evropi, u poređenju s brojkama iz 2021. godine, biti teško za industriju.

Volkswagen grupa je takođe pozvala EU da ublaži zahtjeve. Poziv na reviziju je ponovio izvršni direktor Renaulta, Luka de Meo u otvorenom pismu zakonodavcima EU. Nepoštovanje novih pravila EU pokrenuće kaznu od 95 evra (za proizvođače automobila) za svako vozilo registrovano u EU, pomnoženo na godišnjem nivou sa svakim g/km CO2 iznad cilja.

Zipse je rekao da je BMW bio na doborm putu da postigne strože ciljeve za 2025. jer je forsirao povećanje proizvodnje električnih vozila na 20 odsto svoje ukupne proizvodnje. Prošle godine 15 odsto globalne prodaje BMW-a bilo je električno, objavila je kompanija.

Uprkos BMW-ovom stavu o postizanju ciljeva, Zipse je upozorio na otpor kupaca prema politici Evropske unije koja gura električne automobila.

"To je slobodna odluka miliona kupaca. Nije to samo kao energetska infrastruktura gdje možete nešto isključiti pritiskom na dugme, a zatim se nešto drugo događa automatski."

Zipse aludira na to da se kupcima ne može nešto nametati na silu, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije